Пръстовият идентификатор ще бъде въведен в болниците след първото полугодие

Системата за пръстовия идентификатор ще бъде въведена първо в болниците, като това ще стане след първото полугодие на 2016 г., а не от 1 април, както беше предвидено първоначално. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От там посочват, че отсрочката е във връзка с опасенията на общопрактикуващите лекари, че електронният идентификатор ще затрудни работа им и ще удължи времето, необходимо да регистрират пациентите.

Именно въвеждането на системата за пръстовия идентификатор стана една от причините Българският лекарски съюз да не подпише Националния рамков договор за тази година.

Идеята на здравния министър беше от началото на априлпръстовият отпечатъкда бъде въведен в болниците и аптеките. Министърът бе категоричен, че идентификаторът ще бъде въведен със сигурност за аптеките и болниците, а после поетапно системата за въвеждане ще продължи и за други изпълнители на медицинска помощ.

Пръстовият идентификатор ще бъде механизъм за контрол на разходите и няма да дава достъп до личната информация на пациента, обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Това е код с цифри, който позволява пациентът да даде разрешение Здравната каса да заплати за лечение или за лекарства, обясни той.

Министерството на здравеопазването очаква10% икономииот въвеждането на систематана пръстовия идентификатор, коментира предBloomberg TV Bulgariaзам.-министърът на здравеопазванетод-р Адам Персенски. Идентификаторът няма да имавъзпиращ характер, нито понякакъвначин ще разкрива идентичността на пациента. Даннитене могатда бъдатскладирани, снемании откраднати.Това е начин идентичността да се свърже с ЕГН-то на пациента, обясни той.

Националната здравноосигулителна каса (НЗОК) подкрепивъвеждането на пръстов идентификатор за постъпване в болница.

Фармацевтите нямат идея какво трябва да се случи с въвеждането на пръстовите отпечатъци в аптеките и защо българският данъкоплатец трябва да купи хиляди четци, които аптеките трябва да поддържат. Търговците на дребно с лекарства са объркани от предстоящото въвеждане на системата за пръстов идентификатор в аптеките и очакват хаос в системата.

„Консорциум СТЕМО – Гама Консулт“ спечели обществената поръчка за създаване на софтуера за пръстов идентификатор. Компанията бе класирана на първо място, въпреки че предложи по-скъпа оферта. Оказа се, че техническите спецификации, които е предложила, са по-важни за касата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *