Птичият грип ни вкара в капан

Европа затвори границите си и за Румъния, чакат фалити на наши производители

СОФИЯ. България се оказа в капан заради птичия грип. Родните производители няма да могат да изнасят месо, яйца и продукти в Европа. Европейската комисия потвърди във факс вчера наличието на смъртоносния за хората птичи грип H5N1 в Румъния. Същият вирус е открит и в Турция. Заради това комисията забрани вноса от двете държави.

Сърбия побърза да затвори границите си за износ от София още преди седмица. Така дори да няма забрана от ЕК за нас, българските производители няма откъде да прекарат стоката си. Остава само транспортът по море, но така продуктите се оскъпяват многократно, обясниха птицевъди. Ако забраната продължи по-дълго, ще има масови фалити на български фирми, заяви шефът на Асоциацията на птицевъдите Борис Стоименов. Според него най-тежко ще бъде за фермите, които изнасят гъши дроб и патици в Западна Европа. Годишно те продават на пазара в ЕС от 12 до 13 хиляди тона продукти, обясни Стоименов. Износът на пилешко пък е около 4 хил. т годишно.

Вчера Постоянният ветеринарен комитет по въпросите на хранителната верига заседава спешно в Брюксел. Очаква се днес да бъдат обявени мерките във връзка с рисковата ситуация на Балканите.

Боряна Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *