Публичните компании посрещнаха новата година с лавина от търгови предложения

Новата 2010 г. донесе на публичните компании лавина от търгови предложения. От началото на годината Комисията за финансов надзор забрани три търгови и разреши на мажоритарните собственици в две компании да изкупят останалите акции. По предложението на Албена инвест холдинг АД към останалите акционери на България-29 АД все още не е ясно решението на регулатора. Холдингът коригира офертата си и вече предлага на инвеститорите да изкупи книжата им на цена 11.62 лв. за акция.
Забрана
Първата временна забрана към отправено търгово през 2010 г. беше по предложението на Напредък холдинг АД към инвеститорите в ловешкото Балкан АД. След това и мажоритарите в два фонда за имоти не получиха зелена светлина за плановете си. КФН забрани търговите към останалите акционери в Недвижими имоти София АДСИЦ и Лев Инвест АДСИЦ.

Старт
Хорото на търговите поведе индексната компания Девин АД, където обаче имаше и смяна на мажоритарния пакет акции. След като Адвент закупи близо 80% от бутилиращото дружество, международният фонд за дялово инвестиране беше длъжен да поиска изкупуване и на останалите акции от Девин АД. Намерението на Адвент е да свали компанията от фондовата борса. Последното одобрено търгово е за изкупуване на миноритарните дялове в Балканкар-Рекорд АД. Рекорд Кар холдинг АД предложи да придобие книжата на цена 9.32 лв. за брой.
Ниските цени, на които се търгуват акциите в момента, е сред основните причини за засиления интерес към изкупуване на дяловете на малките инвеститори, твърдят анализатори. Засилване на интереса към търговите предложения се очакваше още в началото на краха на фондовата борса, коментира Петко Вълков от БенчМарк Асет Мениджмънт. Според Стоян Николов от ПФБК при възход на пазара миноритарите едва ли щяха да поискат да продават.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *