Публично-частното партньорство може да стимулира инвестициите в България

Публично-частното партньорство може да стимулираинвестициите в България. Това заяви в интервю за „Хоризонт“ по БНР президентът на Черноморската банка за търговия и развитие Ихсан Деликанли, като подчерта, че правителството трябва да положи усилия, за да стимулира икономиката.

„В България се срещаме с много голяма конкуренция. Ако сравним конкуренцията с останалите страни, тук конкуренцията е най-голяма. Това е добрата страна на вашата икономика. По отношение наинвестициите, ние искаме да помогнем на правителството да ги увеличи. Как може да го направим? Ние можем да финансираме проекти, свързани с износа на стоки и услуги. Също така можем да осигурим финансиране за инфраструктурни и енергийни проекти. Това са нашите прироритетни сфери.

Моделът на публично-частното партньорство може да бъде използван за задвижване на икономиката. Ние може да споделим опита си с българското правителство. Проектите, започнати по този начин, ще донесат ощеинвестициив България, защото водят след себе си необходимостта от ощеинвестиции“.

Деликанли бе категоричен, че Черноморската банка за търговия и развитие смята да продължи да развива портфолиото от продуктите си както в България, така и в Гърция и изрази оптимизъм относно икономическата ситуация в южната ни съседка.

„Ние вярваме, че гръцката икономика има много добри шансове да се отлепи от дъното и да започне подобрение. Всичко обаче зависи от прилагането на структурните реформи. Това е най-важното – точно, каквато е ситуацията и в Украйна.Все пак да не забравяме, че тя беше договорена между правителството и европейските партньори и трябва да бъде приложена. Може би от гледна точка наинвестициите, трябва да откроя програмата за приватизация. Ако се случи тази реформа, тя ще даде тласък и на други инвестиции.

Освен това ще докаже, че има потенциал в икономиката. Разбира се, гръцката икономика все още е изправена пред много голяма несигурност. Има редица рискове, които биха могли да бъдат определени като „високи“ и други и други като „притеснителни“. Трябва да бъде приложена структурната реформа и всеки трябва да поеме собствената си отговорност в този процес“, заяви Ихсан Деликанли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *