Пуерто Рико ли е следващият Детройт?

Aсоцииранaтa територия на Америка Пуерто Рико бива оприличаван на следващия Детройт и следващата Гърция. Островът е заринат от дългове и вероятно вече е на ръба на фалита, пише CNN.

Но това не плаши хедж фондовете. Т.нар. инвеститори-хищници, които купуват облигациите на затруднените компании (и общини), през последните няколко месеца се борят да се сдобият с колкото се може повече от дълга на Пуерто Рико в размер на 70 млрд. долара. Техният интерес е предизвикан от съществения спад на цените на облигациите на страната с 40% през лятото. Това повиши лихвените проценти по ценните книжа почти до 10% от 5%

Анализаторите на Citigroup казват, че през август и септември дългът на Пуерто Рико е бил един от най-търгуваните видове общински дълг, а хедж фондовете са били най-активните купувачи.

Но защо цената на облигациите на страната паднаха така драматично? Опасенията, че Федералният резерв на САЩ скоро ще намали обема на месечната си програма за покупка на активи причиниха по-широк спад на пазара на облигации това лято.

Въпреки че Фед още не е съкратил стимулите, банкрутът на Детройт през юли уплаши още повече инвеститорите. На Пуерто Рико, която вече се бореше със стагниращата икономика, се гледаше от инвеститорите в общински облигации като на още един проблем, който ще експлодира.

След първоначалното понижение на цените на облигациите разпродажбите се увеличиха, защото много американски взаимни фондове, които инвестираха в освободения от данък общински дълг, бяха принудени да продават, за да избегнат тежки загуби.

Приблизително 80% от 70-милиардния дълг на страната се държи от тези мултифондове. Morningstar изчислява, че 5% или повече от портфейла на 180 взаимни фонда е концентриран в пуерторикански дълг.

Но няколко хедж фонд мениджъри счетоха, че страната няма да обяви неплатежоспособност в краткосрочен план и затова облигациите са пренаситили пазара.

Много анализатори смятат, че Пуерто Рико разполага с достатъчен ресурс, за да прави плащания по дълга си до средата на 2014 г. Хедж фондовете залагат, че страната ще издържи повече от това, но въпросът е колко дълго.

Пуерто Рико е в рецесия от 2006 г. насам. По всичко личи, че ситуацията се влошава. Между 2012 и 2013 г. икономиката на страната се сви с близо 6%. Нивото на безработица се качи до 13%.

Рейтинговите агенции също са скептични. През март тази година Fitch понижи кредитния рейтинг на страната до BBB с негативна перспектива – точно едно ниво над неинвестиционния клас. S&P също свали инвестиционната си оценка и тя вече е близко до неинвестиционния клас.

Тъй като ситуацията за Пуерто Рико се влошава с бързи темпове, то малко инвеститори считат, че американското правителство ще предложи помощ на своя щат. Въпросът е щом САЩ не спаси Детройт, защо да помага и на друга своя територия? Това може да бъде лоша новина за гражданите на Пуерто Рико и за инвеститорите, предпочитащи дългосрочни общински облигации.

И все пак може да не отнеме много време на хедж фондовете, които си купиха пуерторикански дълг на свръхниски цени, да направят печалба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *