Пускат жълтици със свети Георги

Изпращаме левчето с юбилейна сребърна монета през 2009 г.

Две жълтици с лика на свети Георги ще пусне БНБ догодина. За 6 май ще са в обращение метални столевка и двайсетолевка с лика на Победоносеца. Първата монета ще тежи 8,64 г и ще е с диаметър 24 мм. Тя ще бъде отсечена в тираж 1000 броя. Втората ще е едва 1,55 г, диаметър 13,92 мм и тираж 10 хил. бройки. Колко ще струват двете монети, ще стане ясно преди пускането на емисията. Но по традиция цената надвишава близо 3 пъти номиналната стойност.

Още много изненади за нумизматите предвижда монетната програма на БНБ за периода 2007-2009 г. Тя бе приета късно в петък от Управителния съвет на БНБ. Догодина ще бъде даден старт и на нова серия – „Именити български гласове“. Първата пара от серията ще е с лика на Борис Христов. Тя ще е с номинал 10 лв. и ще се появи през февруари. В следващите 2 г. от серията ще бъдат отсечени и монети с ликовете на Николай Гяуров и Гена Димитрова. И трите монети ще са с оксидация и позлатяване.

През 2007 г. ще излязат още три монети. През октомври ще се появи оцветена сребърна петолевка, посветена на килимарството. От серията „Съкровищата на България“ ще бъде емитирана сребърна паричка с позлатяване „Пегас от Вазово“. Сребърна десетолевка ще бъде посветена на българската планина.

Левчето пък ще бъде изпратено със сребърна паричка с позлатяване. Тя ще се появи през ноември 2009 г. и ще бъде посветена на книжните ни пари. Очаква се от 2010 г. у нас официална парична единица да стане еврото. Пак през 2009 г. ще бъде пусната и втора юбилейна банкнота.

През 2008 г. сребърна паричка ще отбележи Летните олимпийски игри в Пекин. Тя ще е на тема „Спортна стрелба“. Цветна паричка ще е посветена на грънчарството, а сребърна – на езерата ни. Главата на Севт пък ще украсява сребърна монета за Коледа след 2 години.

През 2009 г. ще бъде отсечена поредната паричка на спортна тематика – „Кърлинг“, посветена на Зимните олимпийски игри във Ванкувър през 2010 г. Сребърна с позлатяване монета ще е с изображения на българските съкровища.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *