Пускат златна пара с цар Терес

Нови банкноти от 2 лева влизат в обращение от днес

Срещу 40 лв. вече можете да се сдобиете с копие от златната маска на цар Терес. Паричка с лика на тракийския владетел пусна в обращение БНБ. Тя е сребърна, с частично позлатяване във вътрешния кръг. Номиналът е 10 лева.

Маската на Терес, която бе открита в могилата „Светицата“, е изобразена на гърба на монетата. Във външния ринг е изписано „Съкровищата на България“. Монетата тежи 20 грама и е с диаметър 40 мм. Отсечени са 10 хил. бройки. Парата може да се купи от днес на касите на БНБ и в търговските банки. Нова банкнота от 2 лева също е в обращение от днес. Тя е със същия дизайн като досегашната двулевка, печатана през 1999 г. Различна е годината на емисията, а хартията е с по-добро качество, обясни подуправителят на БНБ Цветан Манчев, който представи новите пари. Тонирането на хартията също е различно – в двустранно син цвят. На новите двулевки стоят и подписите на сегашните управител и главен касиер на БНБ. И двата вида банкноти са законно платежно средство и са в обращение, каза Манчев.

Пускането на новите пари се налага, защото досегашните бързо се изхабяват. Животът на двулевката, която е и една от най-използваните, е около 1 г. Очаква се с новата хартия да се удължи използването й с няколко месеца. От днес в салона на БНБ може да се види и изложба с фотоси от историята на Централната банка.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *