Пускат малките строителни фирми на чужди пазари

200 млрд. евро са щетите отфалшиви стокив света годишно. Търговията с ментета е като трафикът на наркотици, само че носи по-малко рискове. Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК)Антонио Таянипо време на строителен форум в София.

Трябва да се повиши чувствителността на обществото към проблема със стоките менте, защото те носят риск за здравето и увеличават данъчния товар върху гражданите. Именно заради това Таяни е организирал европейска кампания срещу фалшифицирането на промишлени стоки.

Що се касае до строителния сектор, фалшивите стоки водят до освобождаване на служители, изтъкна Таяни. Той добави, че строителството е сред шестте сектора, включени в новата индустриална политика на ЕС.

Вицепрезидентът на ЕК беше категоричен, че в строителството не бива да се ползват фалшиви продукти.

За да отговорят на критерия „най-ниска цена“, фирмите купуват некачествени строителни материали, каза председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов. Той добави, че приветства промените в Закона за обществените поръчки, които ще променят това.

В тази връзка Таяни заяви, че директивата за обществени поръчки ще осигурипо-голям достъп на малки и средни строителни фирми на чужди пазари, включително в Африка.

Що се отнася до конкурентоспособността на българската икономика вицепрезидентът на ЕК каза, че в последните години е направено много в тази насока, но изтъкна, чепроизводителността на труда трябва да се увеличи. Като минус той отбеляза иостарелите технологии в индустрията ни.

Таяни прикани България да финализира споразумението с ЕК за еврофондовете в следващия програмен период 2014 -2020 г.

Той изтъкна, че целта на ЕК 20% от БВП на ЕС да се генерира от реалната икономика до 2020 г. е постижима и строителството трябва да изиграе основна роля при постигането ѝ.

Вицепрезидентът на ЕК получи две отличия – сертификат за почетен член от клуб “Журналисти срещу корупцията” и грамота от Камарата на строителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *