Пускат отново 33 от спрените влакове

От 1 февруари се ревизира графикът за движение на 38-те спрени пътнически влака и 33 от тях ще бъдат пуснати отново, съобщиха от Министерството на транспорта. Това става по нареждане на министъра Ивайло Московски.

От спрените тренове

30 ще се движат по пълния си маршрут,а 3 от тях – по част от направлението. От 10 отменени влака по част от маршрута ще бъдат напълно възстановени 8. По технически причини и съгласуване с местните власти няма да се движат само пет. Влаковете ще бъдат включени в графика за движение от 1 февруари 2015 г.

Ръководството на държавния жп превозвач продължава със срещите по места с кметовете, за да се изготви график за движение, който да отговаря на конкретните нужди на хората.

„От проведените досега разговори с общините стана ясно, че те вече не искат да връщаме всички спрени на 12 януари влакове”, каза за „Монитор” изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” Владимир Владимиров. „Пускат се отново най-натоварените влакове, превозващи работници и ученици.

Композициите с ефективност от по 4%, в които се возят по няколко души, няма да бъдат възстановявани”, каза още той.

Относно идеята по най-губещите къси дестинации да се пускат автобуси Владимиров смята, че БДЖ може да не създава автобусна фирма, а това могат да направят една или няколко общини от даден регион с цел по-евтин превоз на жителите им. По този начин влаковете ще могат да бъдат използвани по-ефективно.

„Трябва да се подготви подробен анализ с участието на общините и те да преценят кой транспорт им е най-необходим”, каза още Владимиров. „В зависимост от това субсидията да се дава на автобусен или на жп превозвач. В западноевропейските държави влаковете

закъсите

дестинации се

субсидират

от общините

а за дългите – от държавата. Транспортните схеми могат да се правят и на ниво области”, обясни той.

Шефът на БДЖ изрично заяви, че не се планира поскъпване на билетите. “Следим пазара и когато конюнктурата на него се промени, ще реагираме в зависимост от ситуацията”, поясни Владимиров. По думите му не се предвиждат ограничения за заварените случаи на служителите на железницата, ползващи привилегии за пътуване без пари или с намаление.

„При финансовите параметри, които имаме в момента към железниците, не може да се очаква, че може да бъде постигната устойчивост, дори и на средноевропейско ниво. Това коментира вчера министърът на транспорта Ивайло Московски.

Субсидията плюс капиталовият трансфер са около 240 млн. лева на година, което нарежда страната ни

на последно място по инвестиции в железниците”

отбеляза още министърът. „Сърбия, която има по-малко жп линии, дава повече пари. Австрия пък отпуска на железниците си по 9,8 млрд. лв. на година”, уточни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *