Пустош на БФБ през седмицата

Може би точно навреме през другата седмица ръководството на борсата е поканило инвеститори, за да обсъди с тях възможностите за развитие на капиталовия пазар. До тогава статистиките от търговията са тревожни. Оборотите са ниски, активността е слаба, а индексите потъват. На седмична база най-надълбоко слезе широкият измерител.
SOFIX спадна с 0.46% до 301.76 пункта.  BG40 се понижи с 0.59% до 104.15 пункта. BGREIT изгуби 0.30% до 63 пункта. BGTR30 завърши почти без изменение на 251.38 пункта.
Дружествата от тютюневия бранш бяха малко по-активно търгувани през седмицата. Най-изявеният им представител, Булгартабак-холдинг АД, поскъпна с четвърт процент до 35.55 лв. за акция. Една от големите новини, свързани с дейността на дружеството и перспективите пред него, бе регистрирането на дружество в Дубай, с което Булгартабак дава заявка, че ще търси да привлече клиенти от там.
Без изменение на 2.27 лв. за лот завърши Стара планина Холд АД, която също бе обект на интерес.
Химимпорт АД изгуби 0.30% от стойността на книжата си за една седмица и завърши на 1.298 лв. в последната сделка този петък.
Спад от 0.71% до 2.076 лв. за акция се получи при Каолин АД. През тази седмица имаше спекулации, че заради дейността на дружеството в димитровградско село е причинено замърсяване, което разболява населението от левкемия. Специалисти от регионалната хигиенна инспекция и лекари категорично отхвърлиха нападките.
В сектора на дружествата със специална инвестиционна цел активността бе малко по-висока, но също не особено позитивна. Едно от дружествата, с което имаше по-голяма активност, Булленд инвестмънтс АДСИЦ, реализира загуба на 1.08% от стойността на книжата си до 0.820 лв. за акция.
През следващата седмица предстоят общи събрания в Слънце Стара Загора- Табак АД, ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп, Джерман – София АД и Актив Пропъртис АДСИЦ. Срещата на БФБ с инвеститорите е насрочена за 2 май, сряда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *