Путин и олигарсите взаимно се спасяват

Преди година се мислеше, че Олег Дерипаска ще бъде най-вероятната първа жертва на кризата сред руските магнати. Финансовото отслабване на кредиторите му и помощта на Кремъл обаче ще му помогнат да запази голяма част от империята си, пишат руските медии. Преди месец той уговори отлагане на плащанията по външни заеми в размер на 7.4 млрд. долара, а през тази седмица излезе със съобщение, че неговата компания Русал ще направи първи публично предлагане на борсата.

Намерение да придобии част от акциите й изрази Руската национална банка, чийто съвет за наблюдение се оглавява лично от премиера Владимир Путин.Странна симбиоза предвид политиката на Путин буквално да унищожава олигархическия елит. Когато през 2008 г. кризата застигна и Русия, бизнес елитът се уплаши не толкова от нея, колкото от възможността Кремъл да се възползва от финансовите трудности на магнатите, за да се сдобие с ценни активи.

Още по-странно е, че докато на Запад държавата в опита си да спаси компаниите често измества акционерите, в Русия именно сега държавата се зае да защитава интересите поне на тези олигарси, които контролират изрядно промишлените активи.

Според консултатни на правителството, национализацията и вълната банкрути в кризата ще доведе до рязък ръст на безработицата и ще изправи Русия пред политическа и икономическа дестабилизация.

Затова поддържайки лоялните милионери, властта с политически методи се опитва да овлдее финансовата криза.Олигарсите разбират, че по-добре да се държат като смъмрени момчета, отколкото изобщо да не бъдат олигарси. А както рвърди близък до Русал източник- Путин разбира, че за да остане на власт има нужда олигарсите да бъдат много.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *