Пшеницата достигна рекордна цена и на борсата в Чикаго

Цената на пшеницата на зърнената борса в Чикаго достигна нов исторически рекорд, преминавайки за пръв път границата от 8 долара за крина (около 27 килограма), предаде Франс прес.

Курсът на пшеницата с доставка през декември скочи с 30 цента, което е разрешеният максимум за сесия, и достигна 8,0550 долара за крина (около 27 килограма) при закриването на търговията вчера.

Цената на житото се е удвоила за една година на чикагския пазар за фючърси и опции (Chicago Board of Trade). Само през август поскъпването е с близо 22 на сто, припомня БТА.

Анализатор от Морган Стенли (Morgan Stanley) обясни тази тенденция с песимистичните прогнози за световното производство на пшеница, поради което страните вносителки са удвоили закупените количества, за да осигурят зърнените си запаси.

През уикенда Индия е купила 795 000 тона пшеница, което е много повече от първоначално предвиденото количество (530 000 тона).

Тази седмица се очакват нови големи поръчки, по-специално от Япония. В този контекст се очаква цената на житото да продължи да се повишава и е възможно да достигне 9 долара за крина, прогнозират някои анализатори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *