Пшеницата поскъпва най-бързо от близо 40 години насам

 

Цената на пшеницата продължава да поскъпва, което води до най-големия едномесечен ръст за последните близо 40 години. Причината за това е тежката суша в Русия, която заплашва с високи цени всички отрасли, зависещи от суровината, съобщава Financial Times.
Сред негативните ефекти от поскъпването на пшеницата е и повишаването на разходите за фураж и производството на алкохолни напитки, което може да доведе до поскъпване на широка гама продукти – от пилешко месо до бира.
Само в понеделник на европейския пазар пшеницата поскъпна с 8 на сто до 211 евро за тон, което е най-високото ниво за последните две години. От края на юни досега пък котировките са скочили с над 50 на сто.
„Това е най-бързото поскъпване на пшеницата, наблюдавано от 1972-73 година насам“, коментира за вестника Гари Шарки, ръководител на отдела за пшенични изделия в Premier Foods.
“Секторът ще бъде неспособен да игнорира ръст в цената на пшеницата от 50 на сто“, добавя той, с което потвърждава, че може да се очаква ръст в цените на всички основни продукти, в създаването на които пшеницата има дял.
Основна причина за кризата с пшеницата, която връща спомена за хранителните проблеми от 2007-2008 година, е сушата в Русия, Украйна и Казахстан, заради която голяма част от реколтата е унищожена.
Трите страни са в топ 10 по износ на пшеница в света и са основни доставчици за държавите от Северна Африка и Близкия Изток. Слабата реколта обаче може да доведе до налагане на забрани за износ, за да може да бъдат покрити вътрешните нужди на пазара в трите страни.
Проблеми с производството на пшеница има и в Канада, където обаче основните трудности идват заради проливни валежи и наводнения. Те могат да причинят спад на реколтата с около 35 на сто спрямо миналата година, предупреждават браншовите организации в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *