Пълен обрат за личния фалит

Нов закон ще сложи край на практиката дълговете да се наследяват от деца и внуци. Фалираме по френски. Банкрутиралите граждани няма да имат право да регистрират фирми и да взимат нови кредити. По-строги правила за вдигане на банковите лихви и отпадане на таксите за предсрочно погасяване на кредитите, ще предложат депутати от БСП.

Наред с това ще се сложи таван на лихвите по бързите заеми и ще бъде приет изцяло нов закон за фалита на физически лица. Целта на готвените промени е да се защитят правата на гражданите, като наред с това се затегне контролът върху кредитните институции. Очаква се новите текстове да влязат в парламента веднага след като депутатите приключат с приемането на бюджета.

Не само фирмите, но игражданите ще могат да обявяват фалит. Тази идея възродиха депутатите от БСП и ДПС Янаки Стоилов, Иван Иванов, Хамид Хамид и новоизбраният шеф на правната комисия към парламента Четин Казак. Работната група по съставянето на законопроекта ще заседава през следващата седмица.

Законът за фалита на физическите лица ще бъде изготвен след сериозна експертиза на европейското законодателство, коментираха народните избраници пред „Стандарт“.

В момента се преглеждат внимателно текстовете във френския закон, ще се вземат работещи практики и от Испания, обясниха юристите. Фалитът на граждани ще се обявява пред експерти и след внимателен анализ на реалното им финансово състояние – на доходите и задълженията им.

Но така ще се спре лавината от хора, които губят и единственото си жилище по независещи от тях причини. Както и ще се прекрати практиката наследници да се оказват с дългове, коментираха депутати. В новия закон внимателно ще се фиксират датите, от които човек обявява фалит, за да не може преди това да е продал имотите си и по този начин нарочно да завлече кредиторите.

За да няма злоупотреби със статута на фалирал гражданин, имената на хората, обявили фалит, ще се записват в черен списък за взимане на нови кредити. Освен това за дълъг период от време няма да могат да развиват търговска дейност, като регистрират фирми. Целта е да няма масови банкрути, но и да не се стига до преследване на децата на длъжниците и дори внуците им, обясни Иван Иванов (БСП). Както фалиралите фирми влизат в регистър, така и физическите лица ще бъдат записвани в такъв, поясни още Иванов.

Подобна идея за фалит на физическите лица имаше и по времето на ГЕРБ. Тогава обаче тя не събра достатъчно подкрепа сред депутатите. Да се уреди статутът на гражданските фалити беше обещание от предизборната програма на БСП. Сега прогнозите са законът да бъде приет до май 2014 година.

Банкерите обаче са категорично против въвеждането на такъв закон. Те прогнозират, че лавина от частни фалити ще залее съдилищата, защото хората са максимално затруднени да си плащат борчовете. Почти няма работещ българин без кредит, който да не изплаща вноски към банките, коментират финансисти. Причината е, че до 2008 г. трезорите щедро раздаваха заеми, но и хората не се затрудняваха да ги връщат. От години обаче кредитирането е в точката на замръзване и голяма част от доходите на банките идват от издължаването на старите заеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *