Пълнят с българи скъпите хотели

Родните туристи харчат 1 млрд. евро по чужди курорти всяка година

5 вида карти за почивка с намаление от следващото лято

Българи ще са предпочитаните гости в луксозни хотели като „Роял Парк“ в курорта „Елените“

Фото „Стандарт“Хитът на следващото лято ще бъде завръщането на българите в родните курорти. Те ще получат всички отстъпки, които сега ползват предимно чужденците. Това предвижда кампания на Националния борд по туризъм. Мениджърите на хотелите, които са членове на борда, ще се съберат в края на есента, за да доизбистрят идеята. От догодина ще се предлагат 5 вида ваканционни карти за българи.

Те ще се купуват предварително

и ще осигуряват почивки, които ще са толкова евтини, колкото и предлаганите от чужденците чрез туроператорите. Различните ваучери ще осигуряват различно ниво на почивка. Най-малко ще струва зелената карта. Тя ще осигурява нощувка със закуска срещу 10-15 лв. Следват бяла, сребърна и златна карта. Най-тежкарски ще почиват собствениците на платинен ваучер

Те ще могат да прекарат ваканцията си в един от президентските апартаменти в хотелите, чиито собственици членуват в борда. Съгласието си да се включат в инициативата вече са дали хотелиери от Дюни, Албена, Св. св. Константин и Елена, Слънчев бряг. Колкото по-рано се закупят картите, толкова по-малко ще струват те. Дори не е задължително да се платят веднага, могат само да се резервират, обясни членът на УС на борда Соня Колтуклиева. Картите ще се предлагат с брошури на хотелите, за които важат. Освен по-евтина нощувка и храна ваучерите ще осигуряват и отстъпки при пътуване до морето, в ресторантите, магазините, както и за различни атракции. Бордът планира да обяви 2007 г. за Година на българския турист. Крайно време е да започнем да ухажваме родните туристи и да ги накараме да се чувстват клиенти № 1 в собствената си страна, каза шефката на борда Поли Карастоянова. Годишно българите харчат за почивки в чужбина около 1 млрд. евро. „Идеята на нашата организация е да върнем поне част от тези средства в България. Инициативата ни ще има и социален ефект. Вместо да храним гръцките пенсионери, ще подпомогнем майките и бащите си, допълни Карастоянова.

Заблуда от тоталитарно време е, че родните туристи са втора ръка, обясниха от курорта Св. св. Константин и Елена. „Българите не се скъпят да направят почивката си такава, каквато им харесва. Те са и

по-платежоспособни от немците

които идват у нас, за да спестят по време на ваканцията“, обясни маркетинг мениджърът на дружеството „Св. св. Константин и Елена“ Петра Димитрова. Според нея развитието на вътрешния пазар ще направи базата в комплекса целогодишна, а не сезонна. „Ние смятаме да развиваме курорта като СПА дестинация и ще насочим усилията си предимно към българските туристи“, допълни тя.

Наталия Малчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *