Първанов: Авторитетът на Борисов се руши

По думите му Бойко Борисов не може да управлява силно и ефективно „Това вече е ясно, но за него е важно непрекъснато да доказва, че е по-силен от своите противници“.  Първанов заяви, че формирането на временна парламентарна комисия за проучване дейността му като президент и тази на вицепрезидента Ангел Марин „далеч не е само лична атака“, но и цели „да се покаже мястото на президента независимо от личността му“.
Според някогашния председател на БСП и вече бивш държавен глава сега и ГЕРБ, и някои по-малки партии  търсят своя политически реванш
за загубените битки и тръгват на нова превантивна атака срещу него, след като, защото заяви намеренията си да води остър политически дебат за характера на управлението.
Първанов заяви, че в чисто политически план целта на Борисов е да се поддържа еднополюсния модел в българската политика и да не се допусне налагането на алтернатива.  По думите на Първанов не е случайно това, че Яне Янев беше избран начело на временната парламентарна комисия  „Първанов-Марин“, защото „той се е доказал, ненадминат е в обругаването“. На мен ми е трудно и няма да мога да приема тази личност като нравствен съдник в българската политика, каза Първанов.  Наясно съм, че след като приключи тази комисия, ще има друга или във всеки случай ще има друга форма на мобилизация на държавен ресурс срещу нас, в частност срещу мен, посочи още Първанов.
Георги Първанов каза, че сегашното правителство е помилвало „босовете на организираната престъпност“, а сега обвинява него и ген. Марин, че те са помилвали престъпници.  „Указите за опрощаване и помилване задължително се предават на министрите на правосъдието и финансите. Това е акт на поемане на политическа отговорност и изпълнение на правните последици“, каза бившият президент.
„Далеч преди помилването трябва да има съгласуваност“, отбеляза той. Георги Първанов цитира документ от юли 1956 г. „Правният министър не е подписвал, така е било и при другите президенти – той е изпълнявал, резюлирал е за изпълнение към някой от своите заместници“, посочи Първанов.
„Тиражира се една лъжа от Яне Янев и  вие медиите си мълчите“,  добави той. Според Първанов сме свидетели сме на ново издание на процедурата импийчмънт.  Той заяви, че при встъпването в длъжност на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, всичко в процедурата е било израз на последователност, приемственост и израз на дълбокото разбиране на идеята за държавност.
„От тогава сме свидетели на едно ново издание на процедурата импийчмънт“, каза Първанов.  Той коментира създаването на временна комисия за проучване на своята и на вицепрезидента Марин дейност: „В резултат на неистовото желание за реванш от страна на ГЕРБ, се е родило едно недоразумение, една правна каша.
В наименованието и в точка първа на решението за създаване на комисия пише, че се създава комисия „за проучване“, а в точка втора се появява формулировката „парламентарна анкетна комисия“.  „Грешката не е редакционна – става въпрос за две различни комисии, дълбоко различни по характер и същност“, каза Първанов. По думите му държавният глава не може да бъде контролиран от парламента, тъй като не се избира от него.
Президентът може да отговаря за нарушения на Конституцията и то не пред парламента, а пред Конституционния съд, посочи Първанов. Според него става въпрос за грубо вмешателство.  „Не се страхувам от резултатите на парламентарната комисия. Нека си ровят където си искат, това няма да ни отвлече от истинския дебат“, заяви Първанов.  Дали имам формално някаква длъжност или не, няма да ми попречи да водя своята твърда, остра полемика с ГЕРБ,
акцентира той.  „На какво основание премиерът заявява, че той дава пенсиите на хората? Това са бюджетни средства – вашите пари, нашите пари. Това какво означава, че сме станали премиерска република? Може би – затова трябва да се направят анкетни комисии“, посочи Първанов.
Според него от проучването на издаваните укази по време на президентския му мандат, от всеки един конкретен случай, нищо няма да излезе.
„По въпроса с указа за несъбираемите вземания, с тази комисия мнозинството просто ми вдига топката. Ще се даде повод за допълнителна реклама на това, което ние сме свършили“, коментира Първанов.  „Средствата, които аз съм опростил, са една малка част и по никакъв начин не могат да се сравнят с бонусите, които са давани.  Това е политическият дебат“, допълни той.
„Промяната в Конституцията е съпроводена с тежка процедура. Най-големият радетел за промяната на Конституцията е сега начело на парламентарната комисия. Не, нямат сили да променят Конституцията, но имат сили да ерозират Конституцията.
Ерозират я с доверието в институциите, на първо място с доверието в парламента. Ако някой си мисли, че ще вдигне рейтинга на парламента с тази комисия, се лъже. Толкова нисък рейтинг на НС не е имало от времето на Жан Виденов“, заяви Първанов.
Той отбеляза, че докладът на комисията по проучване на дейността на президентската институция в периода 2002 -2012 г. ще излезе малко преди конгреса на БСП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *