Първанов: Горският сектор има нужда от действена управленска политика

Грижата за горите трябва да се превърне в обща кауза на всички поколения българи – това призова президентът Георги Първанов по време на националната среща по проблемите на българската гора. Срещата е част от инициативата на президента „Хубава си, моя горо”.

Обществената енергия обаче няма да е достатъчна, горският сектор има нужда от действена управленска политика, каза президентът Георги Първанов. Той подчерта, че в годините на прехода горският сектор е бил един от най-занемарените. Българският държавен глава очерта пет основни проблема: необходимостта от промяна на философията спрямо горския фонд и стимулирането на предприемаческата активност, нуждата от инвестиции в българската гора и от законодателни промени, които да намалят пустеещите земи. Георги Първанов призова още към ефективна система за контрол и охрана на горите, както и за засилване на участието на гражданското общество при взимането на решения.

Крайно време е да започнем да гледаме на българските гори като на стратегически ресурс, каза още българският президент, като припомни, че те заемат една трета от територията на България и формират около 60 процента от водния баланс на страната ни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *