Първанов е домакин на 13 президенти от Централна Европа

Не са пристигнали президентите или техни представители от Германия, Унгария, Италия, Сърбия и Черна гора

19.05.2006

Тринайсетата среща на държавните ръководители на държавите от Централна Европа започна в петък в курортния комплекс „Ривиера“ край Варна, бивша държавна резиденция за високопоставени летовници, строена по времето на Тодор Живков.

Президентът Георги Първанов е домакин на президентите на Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, Литва, Македония, Молдова, Полша, Словакия, Словения, Хърватия, Чешката република и Украйна.

От поканените не са пристигнали президентите или техни представители на Германия, Унгария, Италия, Сърбия и Черна гора.

До момента на откриването нямаше официална информация за причината за отсъствието на тези държави от традиционната среща, чието начало е било поставено през 1994 г. по инициатива на тоговашния австрийски прездидент Томас Хлестил.

В две пленарни заседания държавните ръководители ще обсъждат темата за „Настоящето и бъдещето на Централна Европа“.

Ще се състои традиционната за този форум среща с представители на бизнеса, под мотото „Публично-частното партньорство – ключ към

изграждането и експлоатацията на инфраструктурата в Централна Европа“. Сред поканените са ръководители на компании като „Даймлер-Крайслер“, „Сименс Транспорт“, ЧЕЗ, ЕБВР, „Дойче Банк“, „Банк Аустрия Кредитанщалт“, Пакта за стабилност за Югоизточна Европа.

В присъствието на президентите и представителите на бизнеса в Археологическия музей във Варна ще бъде представена изложбата „Съкровищата на траките“, която за първи път събира на едно място девет изключителни съкровища от шест музея в България.

В края на форума държавните ръководители ще дадат обща пресконференция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *