Първанов: Закъснели сме с мерките срещу кризата

„Мерките за преодоляване тежестите от кризата без съмнение са закъснели. Трябва да се намерят нови работещи мерки, за да не се окаже закъснението драматично“. Това каза пред журналисти в Приморско президентът Георги Първанов, цитиран от БТА. „Още миналата година през септември апелирах за минимален структурен дефицит. Да се разплати държавата на бизнеса, за да се избегнат част от уволненията и да се намали безработицата. И това, мисля, беше правилният ход“, заяви държавният глава.

Според него България е загубила твърде много време. Сега ще ни бъде доста по-трудно, защото има сериозни проблеми със събираемостта на приходите. Оттам идва голямата тежест, посочи президентът. Той каза, че се надява правителството да реагира адекватно.
Държавният глава е на посещение в крайморския град по повод годишната среща на Българската асоциация на регионалните медии, 90-годишнината на вестник „Черноморски фар“ и среща на инициаторите на „Поморийското обръщение“ за Черноморските фарове.

Първият въпрос, който му зададоха журналистите бе за бюджетния дефицит и дали той е могъл да бъде избегнат. „ Разбирам, че министър-председателят е казал нещо подобно, но загубихме твърде много време. Ние бихме могли тогава 2009-2010 г. да бъде разпределен правилно дефицитът в рамките на допустимите 3 %.”, каза Първанов.

На въпрос дали са закъснели мерките, Георги Първанов каза, че без съмнение те са закъснели, но няма смисъл да се вайкаме. Според него сега въпросът е да сенамерят новите работещимерки, за да не се окаже, че след една година съвсем сме закъснели.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *