Първанов: За доклада решавам аз – президентът

Подкрепям и ще подкрепям непопулярните мерки на всяко правителство, независимо от коя партия е, стига тези мерки да са оправдани и да е ясно – какво, защо и как, заяви президентът Георги Първанов.
Антикризисните мерки трябваше да бъдат част от една програма за управление, така много по-лесно щяхме да разберем и да подкрепим тяхната логика.
Той заяви това при представянето днес в НДКна скандалния доклад „Световната финансово-икономическа криза и България“, който бе изготвен по негова поръчка от икономисти и предизвика бурна политическа полемика. Финансовият министърДянков дори заяви, че някои от идеите в него са малоумни.
Самият Дянков присъства на представянето на доклада, там бяха още управителят на БНБ Иван Искров, депутати, икономисти, учени, представители на държавни институции, кметове, ръководители на синдикати и работодателски организации, на граждански сдружения, студенти.
„Докладът е част от една разгоряла се дискусия през последните дни, която в някаква степен може би предизвика и катализира. Струва ми се, че обявеното наше обсъждане ускори изработването и обявяването на правителствения план за действие. Идеята за този доклад се роди преди 10 месеца при едно мое посещение в Българската академия за науките. С неговото изготвяне се опитахме да преодолеем слабостите към българската наука, които ни съпътстваха по време на прехода“, разказа държавният глава във встъпителното си слово при представянето на доклада, цитира го БГНЕС.
Той подчерта, че подготовката на един доклад не означава, че той трябва непременно да отразява възгледите на неговия поръчител.
„А дали ще бъде реализиран този доклад, решавам аз – президентът“, заяви обаче Първанов.
По думите му целта на доклада е да предизвика дискусия , която да очертае различията и едновременно с това да помогне за консолидацията на българската позиция относно кризата. Президентът смята, че България не е реагирала навреме на задаващата се икономическа криза, но добави, че същото може да се каже за нашите западни партньори.
„Кризата е привнесена отвън, но не е ясна ролята на държавата доколко може да има антикризисна стратегия при положение, че няма икономическа стратегия изобщо, изработена от правителствата досега. Не ни достигат анализи как кризата се развива у нас, по отделни сектори и в отделни райони“, каза още държавният глава, цитиран от „Фокус“.
Той посочи, че вероятно обявеното обсъждане днес е ускорило изработването и обявяването на правителствения план за действие, но не това е най-важното, а да се дебатира по същество.
Първанов отхвърли критиките, че президентската институция се занимава с несвойствени й неща. Той заяви, че участва и предизвиква този дебат, защото смята, че има нужда и че това е същностният дебат, необходим на българското общество, за политиката и управлението.
„Когато даваме подкрепата си на идеята си за балансиран бюджет, искам да чуя мнения доколко това е антикризисна мярка. Президентът няма право на различна позиция от правителството по отношение на бюджета, но тук сме на дискусия и за да сложа убедено своя подпис, искам да чуя аргументите за и против, каква ще бъде социалната цена за образованието, за здравеопазването“, посочи Първанов.

News.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *