Първанов: Изграждането на газовата връзка с Турция трябва да се ускори

Изявлението му беше направено след среща с турския си колега Абдуллах Гюл, който е на посещение у нас. Двамата обсъдиха и проблема с развитието на газопровода Набуко.
„Двете страни са ключови в осигуряването на необходимото количество газ за Набуко и дори много повече от тези 31 милиарда природен газ, които са запланувани към момента. Що се отнася до междусистемната връзка за доставка на природен газ от Турция, за България има няколко варианта и, разбира се, в изпълнителната власт трябва да се вземе решението кой от вариантите да бъде предпочетен, но за мен е особено важно да бъде ускорена работата и максимално бързо тази връзка да бъде изградена. Остава актуална идеята за една среща между ръководителите на газовите фирми на трите страни, за да може да се уточнят конкртните технологични подробности за изпълението на това решение“, каза Първанов.
Президентът заяви, че няма нерешими политически въпроси между България и Турция, а тези от технически характер могат да намерят своето решение.
Георги Първанов и Абдуллах Гюл призоваха за по-чести заседания на смесената българо-турска комисия, която трябва да намери отговор на въпроси като обезщетяването на тракийските бежанци и пенсиите на турските изселници.
„Смесената комисия беше създадена не защото трябва да има комисия, която да намери аргументи как да не се решават, а да намери механизмите, начините, чрез които ние да решаваме голяма част от тези въпроси. Двамата президенти имат политическата воля, думата на останалите власти ще се чуе от българска страна в рамките на днешния ден“, посочи българският президент.
 

 
Финанси
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *