Първанов иска да се отворят икономическите досиета

София /КРОСС/ Да се отворят икономическите досиета на прехода, това предложи президентът Георги Първанов. В специално интервю за предаването „Седмицата“ на Дарик държавният глава заяви, че не е съгласен с тезата на Иван Костов, че не трябва да се рови повече в миналото, а да се гледа само в бъдещето.
Относно репликата на тъмносиния лидер, че е нужно президентът да каже ясната си позиция за водената война срещу организираната престъпност у нас и на чия страна застава – на страната на министър-председателя, до министъра на вътрешните работи, до главния прокурор, Първанов отговори:
„Доживяхме Иван Костов да ме пита дали подкрепям главния прокурор. Това, разбира се, е една интересна еволюция. Никога не съм имал колебания, винаги съм подкрепял действията на вътрешното министерство, дори съм настоявал за по-голяма настойчивост. И тази активност, като се започне от предишната акция – от „Наглите“, минавайки през последните действия около така наречената операция „Октопод“ може да бъде оценена положително. Що се отнася до закачката на господин Костов, аз мисля, че тук има няколко въпроса, на които ние всички, политици и държавници трябва да отговорим пред обществото“, категоричен бе държавният глава.
„Първо, аз не съм съгласен с неговата теза за това, че било каквото било, пито-платено, няма да ровим в миналото, оттук нататък ще гледаме само в бъдещето. Последният арестуван, този нашумял случай с Алексей Петров е свързан с неговата дейност в миналото. Ако МВР прилага такива действия спрямо човек, който е охранявал „Кремиковци“, аз се питам защо ние няма да бръкнем по-дълбоко и да видим кой хариза „Кремиковци“, на каква цена, кой източваше през всичките тези години „Кремиковци“. И това е само един епизод от „богатата“ история на смяната на собствеността в България. Аз вземам повод от репликите на господин Костов и апелирам ние да извадим икономическите досиета на прехода, да видим кой кой е. Защото важни са, разбира се, въпросите, свързани с това кога и кой вербува, зачислява в службите Алексей Петров, кой му помага да се развие от НСС до ДАНС, говоря и като министерства, говоря и за отговорността дори, ако щете, на най-високо политическо ниво. Но за мен по-важният въпрос е за срастването на политическата с икономическата власт. И това е моят отговор на репликата на господин Костов“, заяви президентът.
Първанов посочи, че никога не се е срещал с Алексей Петров на четири очи. На върос дали е получавал доклади от него или за него, тъй като бившият ръководител на ГДБОП Ваньо Танов казва, че службата е работила по Алексей Петров, президентът заяви: „Никога не съм кореспондирал с Алексей Петров. Аз кореспондирам с ръководителя на съответната служба, по-скоро той ми докладва за развитието на един или друг случай. Не помня някъде в документите да е присъствало името на това лице“.
Първанов коментира и въпроса, който СДС му постави преди десетина дни – дали осъзнава, че докато продължава да мълчи за спонсорите си, които са подсъдими за злоупотреби с еврофондовете, пречи на връщането на доверието на инвеститорите към България.
„Това е много добра тема за спонсорите. Аз много отдавна я поставям. Аз съм единственият, който е обявил официално всички спонсори от най-високите дарения до единичните такива, в това число и обръщам внимание цялата дарена сума. Вие може ли да приемете, че има партии, които са участвали в президентски, парламентарни и други избори с по 30 000 лв., след като сте виждали покрити улиците, булевардите с билбордове и плакати, да не говорим за рекламата по телевизията. Аз не искам да връщам репликата на сините, защото добре помним информацията, която течеше, защото разбрахме, че е водена битка с руската мафия, но точно аз съм запомнил имена от руската мафия, които станаха известни покрай даренията си за синята централа или за някои лични фондации. Нека да върнем лентата назад, да видим, доколкото, разбира се, са запазени информации, коя партия, респективно кой кандидат как е бил финансиран в хода на една или друга кампания. Аз не се притеснявам от това“, каза още Георги Първанов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *