Първанов: Кабинетът е в тежка ситуация

Това е мъка, това е една много тежка ситуация, от която не знам правителството как ще излезе. Така президентът Георги Първанов коментира ситуацията със скандалните записи. Президентът посочи, че въпросът може да бъде поставен само до това дали е законно или не действието на определени органи, предаде „Фокус“.

Първанов отговори на въпрос дали е имало разговор между премиера и него относно Мишо Бирата. Първанов каза: „Вие ме питате дали е имало разговор между нас – възможно е, възможно е да имало такъв разговор, аз не мога да кажа, но не това е най-важното, защото при всички положения аз не съм могъл да зная, че бизнесменът Михов е шеф на федерацията по баскетбол”, посочи президентът. Според президента това че разговорът между Бойко Борисов и Ваньо Танов е презаписван не го прави неавтентичен. Първанов обясни, че от разговора става ясно, че ангажиментът, поет от Бойко Борисов, не е към Първанов, а към бизнесмена. Относно твърденията на Ваньо Танов, че разговорите са манипулирани, Първанов заяви, че това може да преценят най-добре специалистите.
Сигурността не трябва да бъде за сметка на човешките права и понятието национална сигурност трябва да изключва употребата на СРС-та, коментира още държавният глава.

По темата с вота на доверие към кабинета президентът коментира, че правителството има стабилно мнозинство, благодарение на подкрепата на ПП „Атака“. „Това според мен не е перспективно и не е престижно от гледна точка на европейското присъствие на България, а според мен уязвимо с оглед на едни бъдещи избори“, изтъкна Първанов. Държавният глава коментира и вота на „Синята коалиция” („въздържал се), като по думите му, той е знак, че има дистанциране от политиката, която се е провеждала досега. Георги Първанов посочи, че това е предупреждение за това, че оттук нататък няма да бъдат безусловно подкрепяни действията на правителството. „Става дума за решения свързани с реформата в икономиката, здравеопазването, образованието и това наистина поставя на голямо изпитание управляващите”, заяви президентът Георги Първанов.

По темата с отзоваването на посланиците, принадлежали към ДС, Първанов коментира следното: „Прочел съм почти половината на досиетата на посланиците, но само в едно намирам укорими от морална гледна точка неща“.

Първанов заяви, че всички досиета ще бъдат разглеждани поотделно по повод искането за отзоваването на сътрудниците на ДС, но отказа да назове името на посланика. Президентът заяви още, че е поискал да му представят реакциите на страните, за които се твърди, че е проблем присъствието на български дипломати, сътрудници на ДС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *