Първанов предлага среща между газовите компании на България, Турция и Азербайджан

Истанбул, Турция /КРОСС/ По предложение на българския президент бе постигнато съгласие за провеждане на тристранна среща между газовите компании на България, Турция и Азербайджан, на която да бъдат договорени конкретни параметри за сътрудничество в транспортирането на природен газ от Азербайджан за България. Това стана ясно по време на среща между президента Георги Първанов и турския му колега Абдуллах Гюл. Държавният глава пристигна в Истанбул, където утре ще вземе участие в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) и в Осмата среща на върха „Културни коридори в Югоизточна Европа“, темата на която е „Музиката като метафора на междукултурния диалог“, съобщават от президентството.
По време на разговора двамата президенти обсъдиха широк кръг въпроси, отнасящи се както до двустранното сътрудничество, така и до връзките и отношенията, които двете страни развиват в международен план.
 Георги Първанов и Абдуллах Гюл отбелязаха високото ниво на отношенията между България и Турция, като акцентираха особено на интензивното развитие на търговско-икономическите връзки и инвестициите. Този факт е от особено значение, особено от гледна точка на необходимостта за преодоляване на глобалната икономическа криза.
Двамата държавни глави констатираха, че между двете страни няма нерешими проблеми. Що се отнася до тези въпроси, които все още чакат своя отговор, българският президент апелира в най-скоро време да се проведе ново, второ заседание на създадената по негово предложение Смесена комисия по нерешените въпроси, където на експертно ниво да бъдат изчистени откритите към момента въпроси.
 Приветствана бе идеята за решението двете страни да водят диалог в рамките на Съвета за партньорство на високо равнище (състоящ се от премиерите и министри на двете страни), като преди него се проведе втора среща на Смесената комисия в София.
 Георги Първанов и Абдулах Гюл размениха мнения по разширяването на ЕС, взаимодействието в НАТО и други въпроси от международен характер.
Президентът на Турция благодари на българския държавен глава за отправената към него покана за посещение в нашата страна и потвърди готовността си за визита в България през октомври т.г.
Президентът Георги Първанов изказа пред Абдуллах Гюл своите съболезнования за днешния атентат в Истанбул, довел до човешки жертви.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *