Първанов призовава Буш за инвестиции

СОФИЯ. Президентът Георги Първанов ще призове американския си колега Джордж Буш да се стимулират американските инвестиции у нас. Това каза външнополитическият съветник на президента Златин Тръпков вчера. САЩ са на четвърто-пето място сред големите инвеститори у нас, което не съответства на нивото на политическите отношения и на американската икономическа мощ.

Първанов ще бъде приет в Белия дом от Джордж Буш в понеделник. Двамата са се срещали няколко пъти на различни форуми, но това е първият им разговор в Овалния кабинет. Двамата президенти ще обсъдят делото срещу медсестрите в Либия, българското участие в Ирак и Афганистан и установяването на съвместни военни обекти. Първанов ще потвърди политическата воля за US бази у нас. Програмата му включва срещи със сенатори и с представители на водещи компании, сред които „Оракъл“ и „Райтеон“, на академични и бизнес среди. Президентът ще посети Чикаго и Бостън.

Първанов се придружава от „най-представителната делегация, която държавният глава е водил в чужбина“, по думите на Тръпков. Отделни програми ще имат вицепремиерът Ивайло Калфин, министрите Румен Овчаров и Веселин Близнаков, различни депутати. Съпругата на президента Зорка Първанова ще посети библиотеката на Американския конгрес заедно със своята американска домакиня Лора Буш.

Георги Готев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *