Първанов: Трябва ни стратегия за изход от кризата отвъд мандата на кабинета

Трябва да имаме стратегия за изход от кризата, която да е с хоризонт по-дълъг отколкото шестте месеца до края на годината или края на мандата на правителството, това заяви по време на икономически форум в Шумен президентът Георги Първанов. По думите му, страната ни има много по-голямо основание да потърси един по-дългосрочен поглед, отколкото нашите партньори от Евросъюза.
Първанов каза още, че ще трябва да бъде скъсена дистанцията между България и Евросъюза. “За нас е много по-важно след изхода на кризата какво има“, каза още той и добави, че кризата предполага преструктуриране на икономиката. «Дали това ще стане от стихията, дали ще стане не само заради пазарния принцип, но и заради една ясна, солидно аргументирана политика на държавата по приоритетите, това трябва да решим ние“, каза президентът и добави, че за него в момента това е големият дебат.
Първанов заяви още, че България може би е страната с най-бавно формулиране на позицията си по стратегия “Европейски съюз 2020 година“. По думите му ние нямаме своя позиция по петте основни задачи, които произтичат от нея. «Имам чувството, че не просто в анализите, при набелязване на решенията ние не изхождаме от принципното разбиране, че при нас кризата не е финансова, тя е икономическа. Затова мерките, които се предприемат до сега, засягат по-скоро бюджета, докато на Запад основният пакет мерки са насочени към стимулиране на производството, респективно на потреблението“, добави президентът. По думите му у нас се залага точно на обратното.
Според Първанов е много важно всяка антикризисна мярка да бъде навреме формулирана, бързо, ефективно, законодателно и управленски реализирана. Той каза още, че е важно, когато се набелязват конкретни антикризисни мерки да има реалистично оценяване и прогнозиране на приходите. «Когато го няма този реализъм и когато се окаже, че дупката е много по-голяма се налага след това да се предприемат още по-драстични мерки“, добави президентът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *