Първанов: Успех ще е, ако се осъзнаем като нация

Благополучието на България е постижимо, ако имаме разбирателство и единение като народ, като общност. Това заяви президентът Георги Първанов в новогодишното си обръщение към нацията.

Успехът ни е възможен, ако се осъзнаем като нация, която не е заложник на миналото; ако мислим за държавата си не с хоризонта на мандатите, от избори до избори, а вдигнем погледа и си поставим по-амбициозни цели, каза държавният глава по Българската национална телевизия.

По думите на Първанов успехът ни е постижим, ако в духа на националната традиция и на европейската политика бъдат подкрепени хората на духовността, тези, които могат да бъдат двигатели за постигането на голямата цел за „икономика и общество на знанието“.

Късметът може да ни споходи, ако подкрепим и предприемчивите и им дадем шанс да излязат по-силни от кризата, посочи президентът. Успяваща България означава справедливо и солидарно общество, повече мисъл и грижи за бедните, безработните, за всички онези, които не могат да правят планове за годината, защото живеят за днешния и в неизвестност за утрешния ден, каза президентът Първанов, цитиран от БТА.

Като отбеляза солидарността на българите, видяна чрез кампанията „Българската Коледа“ и други инициативи, Георги Първанов посочи, че и като общество, и като държава дължим още много на децата – и на тези в неравностойно положение, и на способните, даровитите млади хора, които заслужават повече подкрепа и възможности за образование и реализация. Да си пожелаем мир, стабилност и сигурност на държавата ни; на институциите – разум и отговорност, идеи и действеност за доброто бъдеще на България. Да укрепваме националното си самочувствие и достойнство, да разширяваме доверието между нас и нашите съюзници, партньори, приятели, съседи, пожела още държавният глава. Нека Новата година да е мирна и благодатна за България, каза още президентът Георги Първанов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *