Първата руска хибридна кола става все по-популярна

Колата ще излезе на пазара следващата година, но дори и скептиците вече започнаха да признават достойнствата й, съобщава БНТ. Създателите й твърдят, че са преодолели недостатъците на градските возила. Освен това са я направили икономична, екологична и ще я продават сравнително евтино.
Специално внимание на първия хибриден автомобил обърна и руският премиер Владимир Путин.
Електромотор с мощност 70 конски сили, литиево-йонни акумулатори, допълващ двигател с вътрешно горене с обем 0,6 литра. Максималната скорост, която може да бъде достигната е 120 километра в час, а пробегът за едно зареждане на акумулатора е 400 километра, но при допълващата работа на мотогенератора. Това са характеристиките на първия руски хибриден автомобил, наречен Йо-мобил.
Той се различава от останалите хибриди по това, че двигателят с вътрешно горене захранва директно два електромотора, подобно на батерии. В роторния двигател буталата извършват по-скоро кръгово, отколкото линейно движение. Очаква се йо-мобилът да се превърне в новата руска народна кола. Цената, на която ще се продава е около 8 хиляди евро.
Зад проекта застана руският милиардер Михаил Прохоров, собственик на инвестиционната група „Онексим“. Той твърди, че традиционните коли вече са в историята, но електрическите трудно ще ти изместят. Бъдещето е на хибридите, твръди Прохоров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *