Първа копка на автомагистрала

Общата й дължина е 19 км. Аутобанът е част от общоевропейските транспортни коридори №4 и №8. Общата стойност на проекта е близо 142 млн. евро. Днес ще бъде открит и участъкът Даскалово-Дупница от автомагистрала „Струма“.

Днес на Околовръстен път София – при отклонението за Банкя, премиерът Сергей Станишев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов ще направят символичната първа копка за изграждането на автомагистрала „Люлин“.

Общата й дължина е 19 км. Аутобанът е част от общоевропейските транспортни коридори №4 и №8.

Общата стойност на проекта е близо 142 млн. евро.

Автомагистралата ще бъде с по 2 ленти за движение в едната посока с проектна скорост от 100-110 км/ч.

В момента пропускателна способност по направлението север-юг на територията на София-град и област Перник, което преминава по пътя Е-79 е намалена, поради нарасналия автомобилен трафик. С построяването на автомагистрала „Люлин“ част от движението ще се изнесе извън Владайското дефиле. Това ще улесни пътуването от София към Перник и трафика през квартал „Княжево“ в столицата.

В 15,30 ч., преди новия пътен възел за Старо село, премиерът Сергей Станишев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов ще открият участъка Даскалово-Дупница от автомагистрала „Струма“.

В изграждането на близо 39-километровото трасе са вложени 65 млн. евро.

Модернизирането на инфраструктурата е приоритет на българското правителство и е от особено значение за увеличаване на конкурентоспособността на икономиката, за подобряване на инвестиционния климат и за цялостното икономическо и социално развитие на страната и успешното практическо интегриране в Европейския съюз, информират от пресцентъра на МРРБ.

Общо 717,14 км автомагистрални пътища ще бъдат изградени у нас до 2015 г., предвижда Националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на Република България за периода 2006-2015 г. През миналата година Съветът за координация, контрол и изпълнение на инфраструктурните проекти с национално значение изготви за първи път подобен документ. В него по години и по източници на финансиране са посочени инфраструктурните проекти, които ще се реализират в дългосрочен период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *