Първа седмична победа за SOFIX

Кратката търговска седмица протече с умерена активност и преобладаващо позитивни резултати по позициите.
SOFIX добави 1.5% до 350.47 пункта.  BG40 порасна с 0.2% до 125.32 пункта.  BGREIT се покачи с 1.1% до 80.51 пункта. BGTR30 се повиши с 0.7% до 259.65 пункта.
С ръст от 9.8% през кратката търговска седмица се открои акцията на   Химимпорт АД. Позицията затвори на 0.916 лв. за акция, при затваряне от 0.834 лв. за лот в края на миналата седмица.
Добивното дружество от град Сеново Каолин АД добави 4.3% върху пазарната си оценка до 3.390 лв. средно за лот. В края на миналата година имаше сключен договор по прехвърляне на мажоритарния дял от страна на Алфа финанс холдинг АД и така той вече е в ръцете на германския инвеститор Quarzwerke. Малките акционери в Каолин очакват да чуят при каква цена се извършва прехвърлянето на контролиращия пакет.
С поскъпване на седмична база се открои и Адванс Терафонд АДСИЦ. Акциите му добавиха 1.7% до 2.289 лв. за лот.
ТБ Първа Инвестиционна Банка АД добави 5.2% върху пазарната си капитализация до 1.470 лв. за акция в петък.
Фармацевтичният производител Софарма АД започна новата година с леко отстъпление от цената, като акциите му поевтиняха с 2.3% до 2.050 лв. за лот.
През тази седмица Българската фондова борса спря от търговия акциите на Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ заради отнетия му лиценз и обяви, че предстои преразглеждане на участието му в индексите.
През следващата седмица предстоят общи събрания на акционерите в Мейфеър Груп АД, Континентал Холдинг АД, Костенец-ХХИ АД и ТЕЦ Марица 3 АД.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *