Първите ни сондажи в Черно море започват през февруари

През февруари догодина ще бъде направен първият сондаж за природен газ в находището „Хан Аспарух“, намиращо се в българската част на Черно море. Това съобщи председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев в събота.

Румъния вече обяви, че от началото на април, спира да купува синьо гориво и ще разчита изцяло на вътрешен добив. Северната ни съседка откри огромни количества природен газ в черноморско находище, което граничи с българския блок „Хан Аспарух“.

„Дори самият сондаж, където те доказаха 80 млрд. куб. газ е на 15 км от българската граница, което за мащабите на тези блокове е изключително късо разстояние. Не трябва да пропускаме, че в момента върви и сондаж в турското Черно море, отново много близо до българската граница. В рамките на до два месеца ще приключат проучвателните дейности и ще имаме повече информация и за потенциала на турското Черно море, но това ни дава допълнителна увереност, че в „Терес“ и „Силистар“ има“, обясни Делян Добрев.

Относно неясното бъдеще на проекта „Южен поток“ Добрев потвърди, че все още няма официално писмо за спирането на проекта. Той обаче даде идея за своеобразен ултиматум – България да преустанови разходите или да не одобрява проекта „Южен поток“ за 2015 година, докато не получи ясна позиция от руската страна. Мълчанието не е отговор в случая, категоричен е бившият енергиен министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *