Първият в света банкомат за биткойни започва работа в Канада

Първият в света публично достъпен банкомат за биткойни ще започне работата през тази седмица в канадския град Ванкувър, съобщава порталът Mining.com.

Канадската биткойн компания Bitcoiniancs е поръчала общо пет устройства от базираната в Невада RoboCoin. Другите четири банкомата ще бъдат разположени в Калгари, Торонто, Монреал и Отава.

„Устройството ще направи по-лесно купуването и продаването на биткойни. Да се надяваме, че това ще подобри възприемането на биткойните сред хората“, заяви собственикът на Bitcoiniacs Мичъл Диметър.

По думите на Диметър целта е биткойните да станат „достъпни и за бабите“.

Инвеститорите в биткойни се надяват, че виртуалната валутата може да поправи лошия имидж, който ѝ бе даден след затварянето на платформата Silk Road. Освен че преустановиха достъпа до сайта, щатските федерални власти конфискуваха биткойни на стойност повече от 3 млн. долара.

Като част от акцията Федералното бюро за разследване (ФБР) арестува 29-годишният администратор на платформата Рос Уилям Улбрихт, подвизаващ се онлайн под псевдонима Dread Pirate Roberts. Той бе изправен пред съда в Сан Франциско в сряда по обвинение за трафик на наркотици, хакерство и пране на пари.

Сагата със Silk Road дойде, след като властите в САЩ решиха да затегнат значително контрола върху „черния пазар“ в интернет, който обединява кибер престъпни мрежи, работещи по целия свят.

Виртуалната валута навлезе в бичи пазар през последните седмици. По време на ранната търговия в Европа един биткойн се търгува за 205,99 щатски долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *