Първи сме по използването на социални мрежи в Европа

Българите са на първо място в Европа по използване на технологиите за достъп до социалните мрежи. Toвa е и една от основните причини за употребата на мобилни телефони, компютри/лаптопи и таблети – 92% от българите използват технологичните си устройства за достъп до социални мрежи при средно 75% за Европа.

Достъпът до имейл (95%) и търсенето на информация чрез търсачки (92%) са другите основни причини, поради които българите ползват устройствата си. Данните са от годишното изследване на Samsung Techonomic Index, което предлага цялостен поглед върху поведението и нагласите на 18 хил. европейски потребители към технологиите.

Бързият интернет и широкото разпространение на мобилните телефони са сред основните причини за популяризацията на социалните мрежи у нас. Българите не само са най-активни в Европа в използването на социалните мрежи, но са и на първо място по използване на тези устройства за правене/публикуване на снимки – 74% (при средно 51% за Европа като цяло), и заснемане/публикуване на видео – 47% (спрямо 25% от европейците). Следват гърците респективно с 66% и 45%.

Половината от българите извършват разплащания през своите устройства

За разлика от българите обаче, при европейците четвъртата основна причина (75%) за използване на мобилни телефони, компютри, лаптопи и таблети е за достъп до банкова сметка, като 68% от тях използват тези устройства, за да извършват разплащания. При българите 63% от респондентите използват съответните устройства за достъп до банковата си сметка и 50% правят разплащания. И българите, и европейците обаче за тези дейности най-често използват своя настолен компютър или лаптоп.

Потребителите, които използват съответните устройства повече от 1 час на ден, ги използват за достъп до своята банкова сметка чрез компютър/лаптоп – 63%, таблет – 25%, и телефон – 37%. За Европа резултатите са съответно – чрез компютър/лаптоп – 73%, таблет – 38% и телефон 47%.

Потребителите, които използват съответните устройства повече от 1 час на ден, ги използват за разплащания чрез РС/лаптоп – 50%, таблет – 21% и телефон 26%. За Европа резултатите са съответно – чрез РС/лаптоп – 67%, таблет – 31% и телефон 32%.

Българите провеждат разговори през интернет много повече от европейците

77% от българите използват своите мобилни телефони, PC/лаптопи и таблети за изпращане или получаване на текстови съобщения. Също толкова са и българите, които използват устройствата си за извършване на интернет или видео обаждания. Тези дялове са значително по-високи от европейските, където те са съответно 81% и 42%.

В проучването са интервюирани 18 хил. души на възраст над 16 г. чрез онлайн панели в Австрия, Белгия, България, Дания, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Унгария, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Румъния и Великобритания (по 1000 души във всеки пазар). Данните са претеглени спрямо националния профил по пол и възраст на всяка държава. Интервютата са извършени в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *