Първоначално южната ни съседка настояваше за 20-процентно намаление на суровината

Европейската комисия повиши леко прогнозата си за икономическия растеж на България – до 0.6 на сто за 2013 г и 1.7 на сто за 2014 г. в зимната си икономическа прогноза, публикувана днес. За 2015 г. Брюксел очаква темп на растеж от 2 на сто. Въпреки това евроинституцията отбелязва, че данните са много под оценяваните потенциални нива на растеж на икономиката.

В есенната си прогноза, публикувана през ноември 2013 г., еврокомисията очакваше растеж от 0.5 на сто за 2013 г., 1.5 на сто за 2014 г. и 1.8% за 2015 г. Според експертите от евроинституцията икономическото възстановяване в България все пак се очаква да бъде бавно в сравнение с други сходни икономики, тъй като значителното намаляване на населението (заради застаряване и емиграция) продължава да отслабва потенциала за растеж.

Еврокомисията отбелязва, че растежът на българската икономика се очаква да бъде умерен, а пазарът на труда най-вероятно ще остане слаб. След фискално стимулиране през 2013 г. фискалната политика се очаква да бъде до голяма степен неутрална тази и следващата година, обобщават експертите от Брюксел.

Въпреки че покупателната способност беше поощрена от растеж на заплатите в среда на ниска инфлация, домакинствата все още са предпазливи в правенето на големи разходи. Все пак потребителското доверие постепенно се затвърждава. През 2014 и 2015 г. икономическото възстановяване на страната ще укрепне, тъй като вътрешното търсене постепенно ще се присъедини към износа като главен двигател на растежа, се посочва в доклада.

Прогнозите за износ остават сравнително силни за 2014-2015 г., като се има предвид икономическото възстановяване в ЕС, отбелязва еврокомисията в доклада си. И допълва, че през последните години в периоди на слабо местно търсене българската икономика е успявала отчасти да го компенсира с по-високия нетен износ.

Възстановяването на частните инвестиции ще бъде постепенно, тъй като съживяването на икономическата активност се очаква да бъде умерено.

След четири последователни години на растяща безработица данните за трудовия пазар показват първи признаци на стабилизиране от втората половина на 2013 г. Това се дължи до голяма степен на променливия сектор на селското стопанство, който тази година регистрира добри резултати за 2013 г., благодарение на богатата реколта.

Еврокомисията прогнозира равнището на безработица в България през 2014 година да бъде 12.7%, а през 2015 г. леко да спадне до 12.1%, като очаква пазарът на труда да се подобри постепенно.

Инфлационният натиск се очаква да остане слаб през 2014 г., като средната годишна инфлация ще достигне 0.5 на сто, се посочва в доклада. Еврокомисията очаква инфлацията да се ускори до 1.8 процента през 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *