Първото фотоволтаично съоръжение в Розовата долина заработи в центъра на Карлово

 
От няколко дни първата фотоволтаична централа в Розовата долина вече произвежда зелена енергия. Съоръжението е разположено на покрива на бизнес сграда на една от най-оживените улици в Карлово. Любопитни граждани се спират пред електронното табло, монтирано на една от магазинните витрини на сградата на ул. „Генерал Владимир Заимов“, за да наблюдават работата на слънчевата централа.
Градската фотоволтаична централа е с пикова мощност 2.7 киловата, състои се от 12 поликристални панела на IBC Solar AG  –  Германия, и преобразувател на тока от прав в променлив, произведен от фирмата на SMA Solar Technology. Инвестицията в размер на около 30 хиляди лева е на фирма „Остбрюке“ ООД,  собственост на двама българи: бащата Никола Попов е с родови корени в Мраченик, синът му Даниел е роден в Германия. Семейството живее в Германия. Но бащата и синът решили да инвестират в родния край с голямото желание да популяризират в родината си зелената енергия. Изборът на Карлово бил и по патриотични подбуди. Но широко известно е, че Розовата долина е третият регион в страната след Шабла-Каварна и Сандански с най-голям брой дни слънчеви дни в годината.
С реализацията на проекта се зае карловецът Иван Шаламанов. Той представлява „Остбрюке“ ООД в България и управлява проекта и дейността по работещото вече съоръжение. 45-годишният учител по руски език в карловската гимназия „Васил Левски“ обърна гръб на филологически науки и преподаването в най-старото карловско училище и прекрачи в полето на физиката. Първоначално  носил две дини под една мишница: преподавал в гимназията и тичал по институции да съгласува проекта. След година упорит труд и на двете поприща обаче избрал новото. По-интересно и по-смислено е, твърди Иван Шаламанов, за когото екологията е сериозна кауза, на която се струва да посветиш. Той бе и един от най-активните в Комитета за гражданско общество, който изявени карловци създадоха за защита на Розовата долина от екологични замърсявания и срещу стоварването на 80 хиляди тона боклуци от София в карловското депо за твърди битови отпадъци. През последната година и половина Иван Шаламанов преминал през сериозно обучение   –  курсове, семинари, консултации, пътувания в чужбина, посещения на специализирани изложения по света, самостоятелно ровене в тематична литература и сайтове. Едновременно с това ежедневна работа с институциите, докато стартира слънчевата централа. След две години упорит труд в полза на зелената енергия филологът Иван Шаламанов е категоричен, че би продължил работата си в тази насока с други фирми и по други подобни проекти и е убеден, че натрупаният опит и познания ще бъдат от полза.
 Пътят вече е познат, а каузата си струва. Днес да се посветиш на образованието е обречена кауза – просто у нас няма образование. Учителят работи, за да избута учениците до определено ниво, удовлетворението е никакво. Затова пък зелената енергия си струва.
Карловската фотоволтаична централа е разположена на покрива на бизнес сградата на фирма „Прециз-2″ ООД. Панелите са ориентирани на юг. Те заемат площ от около 240 кв. метра, всеки от тях с площ от 1.65 кв. м. Централата е със срок на действие 25 години, след това панелите могат да се подменят, а собственикът на съоръжението няма нужда да изминава целия административен път от проектирането до Държавно-приемателната комисия. Електроенергията, произведена от тази фотоволтаична централа, няма да се ползва за нуждите на собствения бизнес на инвеститорите. Те  ще я продават на НЕК срещу регламентираната цена за този тип централи по 0.83 лв. без ДДС за киловатчас.
Инвестицията от 30 хиляди лева за тази електроцентрала е по силите на голяма част от българите. Тя дори би могла да бъде по-малка за съоръжение със същата мощност. Когато ние купувахме панелите преди две години, всеки от тях струваше по 1400 лева, сега са по 800. Но има няколко други момента, които е важно да се знаят, коментира Иван Шаламанов. Първият е, че в България пътят от проектирането до пуска е около две години и е доста обременен от административни и бюрократични изисквания. В Германия например той е доста по-къс, такъв проект би могъл да се реализира в рамките на няколко седмици. Другият момент е, че от тази инвестиция, която мнозина могат да си позволят, започва да се печели след около 10 години. В другите европейски страни също е така – идеята не е толкова в печалбата, колкото в отношението към природата. Например   в Германия е престижно да предоставиш под наем покрива си за монтирането на фотоволтаична централа, като наемът е символичен. Така собственикът на терена  –  бил той на покрив или на земята, демонстрира своето отношение към зелената енергия, твърди Иван Шаламанов. В нашия случай се получи същото  –  собственикът на „Прециз 2″ Петър Даскалов, който е запален планинар и природолюбител, също предостави покрива на своята сграда срещу съвсем символичен наем.
В изграждането на подобни съоръжения има и един друг проблем, разказва Иван Шаламанов. Много хора в България провяват интерес и искат да инвестират в подобни начинания. Всички ние очаквахме, че ще стартира мярка 312 по ОП „Развитие на селските райони“, която предвиждаше възстановяване на 50 на сто от инвестицията от страна на тази програма. Тази мярка още не е стартирала и аз лично дълбоко се съмнявам, че тя ще тръгне. В САЩ, например, държавата в лицето на тяхната национална електрокомпания също възстановява на инвеститора 50 на сто от размера на вложението.
 У нас не е така. В реализирането на подобен проект има и други затруднения  –  много дълъг и сложен бюрократичен процес. В същото време обаче искам да отбележа, че въпреки многото административни изисквания институциите, с които работихме  –  EVN, РИОКОЗ, РИОСВ и всички останали, бяха изключително коректни и изцяло ни подкрепяха и ни съдействаха в нашата дейност, твърди Шаламанов.
Разположението на съоръжението в градски условия върху жилищна сграда и магазини не крие ли рискове за здравето на хората, питам управителя на първото фотосоларно съоръжение в региона. Няма абсолютно никакви рискове за хората, обяснява Иван Шаламанов. Ветрените генератори произвеждат голям шум и променят пътя на птиците. Водните централи създават проблеми в речните корита. Слънчевата централа е абсолютно безвредна, категорични са и институциите, и специалистите според Шаламанов.
ЦЕНТРАЛАТА
Карловската фотоволтаична централа е разположена на покрива на бизнес сградата на фирма „Прециз-2″ ООД. Панелите са ориентирани на юг. Те заемат площ от около 240 кв. метра, всеки от тях с площ от 1.65 кв. м. Централата е със срок на действие 25 години, след това панелите могат да се подменят.
РЕЗУЛТАТИ
В момента, когато репортерът наблюдаваше електронното табло, при доста плътна облачност се регистрираше 230 вата ток.
От старта на фотоволтаичната централа за няколко дни, при работа с прекъсване, съоръжението беше произвело около 410 киловатачаса електроенергия. Ако това количество електроенергия беше произведено от една обикновена топлоелектрическа централа, в атмосферата щяха да се отделят 204 килограма въглероден двуокис, твърди Иван Шаламанов.
 

Цветана ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *