Пътуваме в Европа със здравна карта

Документът струва 20 лева и ни гарантира лекарска помощ в чужбина

СОФИЯ. Европейска здравна карта ще трябва да има всеки българин, който ще пътува зад граница след 1 януари 2007 г. Документът ще му гарантира безплатна медицинска помощ при спешни случаи във всяка страна от Евросъюза. Това реши парламентът вчера, като прие промени в Закона за здравното осигуряване.

Българите ще ползват здравните услуги, на които имат право осигурените в съответната страна. След това нашата здравна каса ще превежда парите. Такава карта за Европа обаче могат да си вадят само хора, които си плащат редовно здравните вноски. Те ще подават за нея молба по образец. В 30-дневен срок шефът на касата, или упълномощено от него лице, трябва да издаде документа, решиха депутатите.

Картите бяха въведени в ЕС преди 2 г. и струват около 20 евро. Цената на българската не е определена още, тъй като не е избрана печатницата за нея, казаха за „Стандарт“ от касата. Това ще стане след 4 декември, когато приключва приемането на офертите. Очакваме картата да не струва повече от 20 лв., каза наскоро шефката на касата Румяна Тодорова. Експресното издаване в рамките на 5 дни обаче ще удвои сумата.

Бизнесмени, които разполагат с кредитни карти, могат и да не си вадят здравна карта за Европа. Ако те си купят самолетния билет или си платят хотела зад граница с кредитната карта, автоматично се включва и безплатен здравнозастрахователен пакет, който ще им покрие болничното лечение не само в ЕС, но и в целия свят.

Румяна Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *