Пътуваме в Европа със старите лични карти

Вграждат пръстов отпечатък в паспортите, умуват дали да има кръвната група

СОФИЯ. Влизаме в Европа със сегашните лични карти. Това обяви зам. вътрешният министър Бойко Коцев. Той бе категоричен, че засега няма да сменяме документите си за самоличност. Българите ще получат новите си лични карти и паспорти с чипове едва когато сегашните им изтекат.

Бойко Коцев припомни, че от 1 януари българите ще може да пътуваме в държавите от ЕС само с представяне на лична карата. Черните печати в досегашните международни паспорти автоматично ще отпаднат, но остават ограниченията за влизането на лицата със сериозни престъпления в съответната държава. В момента експертите у нас умуват с какъв носител точно да са новите документи за самоличност – с чип или магнитна лента. Върху електронния носител ще се записва първоначално лицева биометрия, вероятно след това ще се добавят пръстови отпечатъци. Експертите умуват дали да вкарат и други данни в чипа като кръвна група и електронен подпис.

Изискването на ЕС е от 1 януари 2007 г. всички държави членки да издават нови международни паспорти с чип с биометрични данни. В момента в Евросъюза върви дискусия дали да не се ускори смяната на личните карти. Германия е първата страна, която започва подмяната.

В Евросъюза умуват още дали да се подменят и шофьорските книжки. Има идея те да съдържат данните на шофьора и автомобила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *