Пътуваме евтино през „Фейсбук“

Пътуването с автобус не винаги може да бъде приятно, особено през зимата и още повече, ако трябва да тичаш до автогарата в последния момент. Трудностите с предвижването с автобус са повод за намирането на по-лесни начини за достигане до желаното място.

Така у нас откакто бензинът поевтиня в хит се превърнаха многобройните „Фейсбук“ групи за пътуващи, показа проверка на „Новинар“. В тях най-често се включват студенти, учещи в столицата или останалите големи градове. Вместо да гонят автобуса след лекции в петък или да отлагат пътуването си за събота, младежите се уговарят да разделят един автомобил с други хора.

Така стигат хем по-бързо до родните си места, хем по-евтино. Пловдивчани, които учат в София, например спестяват над 50% от разходите си за път, ако изберат кола, вместо автобус.Билетът за амнобус от София до Пловдив в едната посока струва 14 лв., докато бензинът за автомобил, ако се съберат четирима пътници, излиза по 5-6 лв. на човек.

В групите за пътувания в социалната мрежа всеки може да публикува запитвания. Идеята е онези, които имат собствена кола, да обявят в кой ден и в колко часа ще се тръгва, също и колко свободни места има в автомобила. Проверка във „Фейсбук“ показва, че най-посещаваната група е тази за пътуващите между София и Пловдив.

Към нея са се присъединили над 10 000 души. Има и групи за пътуващи между София-Стара Загора или София-Варна. Освен за транспорт в страната, във „Фейсбук“ може да откриете и страници за пътувания между България и чужбина или София и други европейски столици.

Почти хиляда души вече са се присъединили към групата за пътуващи до Великобритания. „Пътуването с кола излиза по-евтино, след като паднаха и цените на бензина”, каза пред „Новинар” участник в групата „Пътуващи между София и Кърджали”. Във „Фейсбук“ може да откриете и предложения за пренос на багаж от чужбина, като от подобна услуга се възползват все повече българи, живеещи зад граница.

Междувременно спадът в цената на горивата направи по-евтини екскурзиите не само у нас, но и чужбина. Вече може да напълним резервоара догоре и с по-малко разходи да си направим поне две приятни пътувания из страната. Както „Новинар” писа в четвъртък масовият А95 падна под 1.90 лв. за литър.

Така например разходка с кола от София до Банско ще ни излезе с около 20 лв. по-евтино отпреди със средно икономичен автомобил, или с не повече от 60 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *