Пътуваме скъпо, храним се евтино

Конкуренцията ще дърпа надолу цените на стоките

Правителството няма да допусне голяма инфлация заради въвеждането на еврото

113 дни остават до 1 януари, когато се надяваме, че страната ни ще стане член на Евросъюза. Но извън фанфарите и речите на политиците всеки българин се пита едно – какво ме чака в ЕС? В поредица от публикации „Стандарт“ ще прогнозира това, което съвсем скоро ще се случи с хората и икономиката ни.

За храна у нас отиват близо 40% от разходите на домакинствата. Вероятно след влизането ни в ЕС този процент ще бъде по-малък. Ценови шок няма да има, очаква се поевтиняване на някои стоки, категорични са експертите. Това показва и опитът в страни, които са се присъединили преди нас. През 2007 г. със сигурност ще има поскъпване на тока и парното, но това ще стане независимо дали сме членки на ЕС или не. Кабинетът ще се опита да задържи инфлацията на ниски нива, за да въведем еврото. А дали ще успее, зависи и не само от българските производители, търговци и потребители, но и от световните пазари.

Един от негативните митове, свързани с влизането ни в ЕС, е, че от 1 януари 2007 г. ще има рязък скок на цените. Българинът е свикнал ежедневно да го сурвакат с по-високи сметки за ток и парно, с увеличение на цигарите или винетките. Затова очакванията са, че с влизането ни в съюза цените ще стигнат европейските, а заплатите ще си останат нашенски. Това е вярно, но само донякъде. Много цени зависят от решенията на държавата – например на винетките. Други се променят заради ангажиментите ни към ЕС, като тези на алкохола. Но в основната си част

–––––––––––––––––––––––––––

всичко зависи от пазара

–––––––––––––––––––––––––––

Разбира се, вдигане на цените и догодина ще има, независимо дали станем членове на ЕС или не. Увеличението обаче няма да е за всички стоки, нито ще е драстично. БНБ предвижда с влизането ни в ЕС да започне подготовката ни за въвеждане на еврото като национална валута. Едно от изискванията за това е поне 2 години инфлацията да държи в определени граници. Поскъпването не трябва да надвишава с повече от 1,5% средната инфлация в трите страни от ЕС с най-ниска инфлация. За да изпълни условието, правителството няма да си позволи безконтролно вдигане на цените. Това беше и една от причините цигарите да поскъпнат много от началото на 2006 г. Следващото поскъпване ще бъде най-рано 2009 г. България дори е поела ангажимент за премахване на фиксираните цени. Това ще даде възможност на чуждите компании да продават по-евтино. Хранителните продукти ще поевтинеят след влизането на България в ЕС заради конкуренцията, смята директорът на Института за пазарна икономика Красен Станчев. Разбира се, догодина производители и продавачи ще „пробват пазара“ и ще се опитват да вдигнат цените. Но доколко тези опити ще успеят,

–––––––––––––––––––––––––––

зависи от умното пазаруване

–––––––––––––––––––––––––––

Хората пробват, някои купуват, други – не, коментира Красен Станчев. Колкото повече местни защити и монополи има, толкова по-бързо падат цените на стоки от първа необходимост, защото тези монополи практически изчезват.

Със сигурност от януари бензинът ще поскъпне с 5-6 ст. на литър заради вдигане на акцизите. Налогът за безоловния бензин ще се повиши от 530 лв. на 585 лв. на 1000 л заради поетите ангажименти към ЕС. Акцизът за бензина ще се вдига всяка година до 2011 г., когато трябва да достигне минималните размери за страните от ЕС. От януари заради новите акцизи и цената на дизела и керосина ще нарасне с 5-6 стотинки. От 2007 г. акциз ще се плаща и за въглищата, кокса и електрическата енергия. През първата година налозите ще бъдат изключително ниски и несъществени. За въглищата и кокса за стопански цели налогът ще бъде 15 ст. за 1 гигаджаул, а за бита – 30 ст. За тока за предприятията данъкът ще бъде 5 ст. за 100 киловатчаса, а за бита най-вероятно въобще няма да има налог през първата година на членство. Ще поскъпнат винетките и задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Като членове на ЕС не може българи и чужденци да плащат различни такси. Затова цените за българи ще се вдигнат. С влизането ни в ЕС с една „Гражданска отговорност“ ще се пътува на територията на цялата общност и затова също ще има поскъпване.

Влизането в ЕС ще повлияе и на цените на услугите. Европейската комисия многократно ни обръща внимание на монопола на БТК, който е сред причините за сравнително скъпия интернет. С влизането ни в ЕС натискът върху БТК ще се засили, което неминуемо ще се отрази на цените.

С влизането в ЕС няма да се плаща ДДС при внос на старите коли. Това ще доведе до намаляване на цената им с около 1000-2000 лв.

Стефан Кючуков

–––––––––––––––––––––––––––

От 1 януари 2007 г. ще се плаща акциз и за домашната ракия. Всяко семейство догодина ще може да вари по 30 литра ракия с акциз от 50% от този за алкохола в магазините. Това значи по 2,2 лв. на литър, а за цялото количество от 30 л данъкът е 66 лв. Но българите са достатъчно изобретателни, за да не плащат данъка за домашната ракия. Все повече хора си купуват казани за варене на ракия и ще си правят алкохол в двора далеч от очите на митничарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *