Пътят на България до европейските СПА пазари

© Снимка:архив

В близките пет години България ще бъде най-доброто място за СПА туризъм. В тази прекрасна перспектива пред страната ни са убедени от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. По техни изявления най-новите международни проучвания показват, че именно тук е най-доброто място за инвестиране в този вид алтернативен туризъм. Друго голямо признание за постиженията ни в областта на балнеолечието у нас е избирането на България за домакин на редовната среща на борда на директорите на Европейската СПА асоциация. Тя ще се проведе на 8 и 9 ноември в отдавна утвърдения като лечебен курорт град Сандански.
Д-р Таня Ангелова е главен експерт в Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Тя е убедена, че страната ни ще привлича все повече европейски туристи:
„България се утвърждава постепенно, крачка по крачка, на европейския пазар – казва д-р Ангелова. – Това е една от причините Европейската СПА асоциация да е тук, което е потвърждение на уважението към труда, който са положили в страната ни нашите инвеститори. Първата от причините, поради които България ще бъде атрактивна в бъдеще, е прекрасната ни природа. Втората е нашият климат и невероятният ни ресурс от разнообразни минерални води, намиращи се на различни места в екологично чисти райони. Това е изключително важно за инвеститорите от Западна Европа. В различни краища на страната се намират и много калолечебни находища. На целия този фон, дар от природата, ние имаме прекрасни хотели, отговарящи на международните стандарти. Доказателство за това е акредитирането на четири от тях със сертификатите за качество на услугата на Европейската СПА асоциация. Това означава, че нашите хотели отговарят на съответните стандарти по отношение на СПА центровете, но също така и на храненето, тъй като в тези сертификати се отрежда специално място на кухненските блокове. Радостното е, заявява д-р Ангелова, че в България за няколко години има еволюция на разбирането за уелнес и СПА туризъм. Вече тези термини не се свързват само с удоволствието, а с превенцията, профилактиката на здравето и с рехабилитация там, където има възможности за това.”
По данни на собственици на хотели от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм през 2009 г., въпреки условията на финансова и икономическа криза, посещенията в СПА хотелите са се увеличили с около седем процента. Приходите обаче са с 20 процента по-малко от предишната година. Това разминаване между посещаемост и постъпления се дължи на антикризисната програма с бонуси, която много от хотелиерите са разработили. Например, ако турист се настани за два дни – от хотела му предоставят още един – трети ден безплатен престой. Ако се настани за четири дни – дава му се пети, също без да плаща за него. При престой от пет дни – гостът на хотела получава два допълнителни дни. Тези безплатни бонуси важат както за процедурите, така и за нощувките и храненето. Представителите на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм са приели за своя мисия утвърждаването на България на европейските СПА пазари като целогодишна туристическа дестинация. Желанието им е и през четирите сезона страната ни да бъде все по-търсено място за почивка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *