П. Димитров: Съвсем скоро доходи под 375 лв. ще са спомен

Явно че цените и доходите няма да стоят на едно място, но си мисля, че в съвсем скоро време доходи под 375 лв. ще са спомен и от тази гледна точка дори да има някаква травма, тя ще бъде краткотрайна, но ефектът ще бъде дълготраен, каза министърът на икономиката Петър Димитров във Варна.

На въпроса кога се очаква да стане това, министърът отговори, че не е врачка, но пазарът си е пазар и летните месеци, когато България реално е част от туристическата общност на ЕС, цените скачат, тъй като има платежоспособно търсене.

„Аз съм икономист и знам, че цената се определя от търсене и предлагане – не можеш да вдигаш цената, ако не ти купуват стоката“, каза министър Димитров.

„Понеже в момента има огромни маси от платежоспособни туристи, естествено е продавачите да опитват пазара и да вдигат цените, това не е престъпление в пазарната икономика.

Ако вземете предвид юни месец, ще видите, че имаше дори дефлация“, допълни той. По повод дебатите „за“ и „против“ плоския данък, министърът на икономиката отговори с въпрос: „Има ли държава с плосък данък, на която икономическото положение се е влошило?

Ако има такава държава, аз съм съгласен да анализираме причините и ако тази причина е плоският данък, тогава е естествено да не влизаме в това. Но аз мисля, че такава държава няма и списъкът на тези, които прилагат плоския данък се разширява, а не се стеснява“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *