Работещите на две места в Германия се увеличават

В Германия броят на хората, които работят на втора работа, се е увеличил през последните години. За това съобщава онлайн изданието на немския вестник Zeit. Около 2 милиона души са имали поне още една друга работа през изминалата година, заявяват от Федералната статистическа служба. Това са почти 13% повече отколкото през 2011г. През 2014г. общо 5 на сто от всички заети лица са работили поне на две работни места.

Жените имат по-често от мъжете втора работа. Делът на жените, които имат друга професия освен основната, е 5,4%, докато при мъжете показателят е 4,6%. Според статистиците това е така, защото по-често се срещат работни места, които са при непълно работно време. За пореден път делът на жените е значително по-висок. Общият процент на работещите на непълно работно време също се е увеличил през последните години.

Мъжете работят средно 38,1 часа на основната работа и 9,2 часа на непълно работно време. При жените това съотношение е съответно от 28 часа до 7,8 часа. Все пак тези изчисления са независимо от това дали основната работа е на пълен работен ден или работа на непълен работен ден. Жените в Германия, които работят на пълен работен ден в основната си дейност работят средно до 46,9 часа. Работното време на мъжете по този показател нараства незначително до 50,1 часа.

Все повече от професиите са заети от хора, които са в т.нар. „средна възраст“. При хората на възраст между 35 и 44 години делът на тези, които имат втора работа е 5,8%, докато на тези между 45 и 54 години този дял е 5,5%. За младите хора под 25 години и тези над 65 години показателят е значително по-нисък, съответно 3,2% и 2,5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *