Работиш 1 час: в Цюрих 22,6 $, в Киев – 2,4 $

Най-високите заплати в Европа се получават в швейцарските градове Цюрих и Женева, а най-ниските – в Киев. Това показва изследване на най-голямата инвестиционна банка в Европа – швейцарската Ю Би Ес (UBS).
Това предаде ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА. Изследването е извършено в 73-те най-големи европейски градове. Жителите на Цюрих получават средно на час по 22,6 долара след данъците. Малко по-малко – 20,4 долара, получават работещите в Женева. Близо десет пъти по-малко – по 2,4 долара на час е заплащането на хората, работещи в украинската столица Киев.
В изследването на швейцарската банка е включено почасовото заплащане в долари на представители на 14 професии. Москва е на 26-о място с 5,9 долара на час. Заедно с Никозия и Дъблин руската столица е с най-ниско данъчно облагане – около 15 на сто. Стремителен спад бележи Лондон – през 2006 г. британската столица е била на второ място по почасово заплащане, а тази година е на 21-о. Главната причина е поевтиняването на лирата стерлинг.
Запазва се голямата разлика в заплащането между Западна и Източна Европа. Автомонтьор в Цюрих например получава чисто 43 000 долара средно годишно, в Дъблин 34 000 долара, а във Варшава – 7500 долара. В първата десетка на класацията на Ю Би Ес, след Цюрих и Женева, са Дъблин, Люксембург, Копенхаген, Осло, Хелзинки, Мюнхен, Франкфурт и Брюксел, посочва ИТАР-ТАСС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *