Работна седмица от 4 дни става все по-възможна

Международната организация на труда (МОТ) е предложила работната седмица да се съкрати на четири дни, съобщи „Комерсант“. Експертите на организацията са на мнение, че това ще увеличи заетостта, ще се отрази благоприятно на околната среда, тъй като драстично ще намали употребата на превозни средства.

Освен това съкращаването на работната седмица ще намали стреса и заболяванията, свързани с преработването, и ще увеличи производителността. МОТ посочва, че онези, които прекарват дълго време в офисите, нерядко имитират дейност.

Зад идеята застанаха ръководителят на Google Лари Пейдж и мексиканският магнат Карлос Слим, които дори се застъпиха за тридневна седмица, която би позволила наемането на двама души на едно място, а служителите ще разполагат с повече свободно време.

За да придобие задължителен статут, предложението на МОТ трябва да бъде оформено като конвенция, която да бъде приета от дадената страна, след което да бъдат внесени изменения в Кодекса на труда.

Съвсем наскоро друг новатор в света на бизнеса – милиардерът Ричард Брансън също обяви революционни права за служителите си. Мултимилиардерът издаде разпоредба, че всичките му служители могат да излизат в отпуска когато и за колкото време си поискат без да искат разрешение от шефовете си. Единственото условие е дейността на фирмата да не страда от липсата на съответния служител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *