Работници от Фиат се изправиха срещу разширяването на компанията

Хиляди работници на италианския автомобилостроител Фиат (Fiat) излязоха по улиците на Торино в Северна Италия, за да настояват автомобилния гигант да продължи да експлоатира заводите в страната, предаде АФП.
В града се намира най-големият завод в страната.
„Ние сме изключително притеснени“, заявиха представители на демонстриращите. „Серджо Марчионе прави сливания с отвъдокеански фирми, което може да доведе до дублиране на производството и до затваряне на заводи тук, в Италия“, обединиха се около това мнение работниците от фабриките.
Протестиращите са уплашени от апетити на италианския гигант да придобие банкрутиралия Крайслер (Chrysler), което ще изведе Фиат на нови или слабо застъпени от компанията автомобилни пазари, както и ще съдейства за разнообразяване на производството. Протестиращите явно виждат в това заплаха за собствената си сигурност в условията на криза заради опасността от преструктуриране на дейността след сключването на евентуални сделки.
Фиат в момента преговаря и заизкупуването на повечетоакциина европейското поделение на Дженеръл Мотърс (General Motors).
Италианците не скриха, че имат желание да погълнат и пострадалият германски водещ автопроизводителОпел (Opel), който би би бил идеалният партньор, както го описа Марчионе.
Серджо Марчионе не веднъж е казвал, че състоянието на световната автоиндустрия изключително го безпокои, но кризата се явява перфектната възможност Фиат да се превърне в лидер в автомобилопроизводството на планетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *