Работодателите искат национализация в енергетиката

Вид одържавяване на централите за възобновяема енергия, неясно желание за покупка или продажба на дялове в двете американски централи „AES Марица изток 1“ и „Контурглобал Марица изток 3“, закриване на Български енергиен холдинг и фалит на Националната електрическа компания. Това са част от предложенията за реформи в изготвения проект на пътна карта в енергетиката (виж прикачения файл) от четирите национално представени работодателски организации – КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП. За документа се говори отдавна, но в сряда стана публичен. От БСК разпространиха съобщение, според което предложените мерки са били обсъдени в началото на октомври с министрите на енергетиката, финансите и председателя на комисията по енергетика в парламента. На срещата е присъствал и вицепремиерът Томислав Дончев.

Срещите на представители на правителството с работодателите, в които да обсъждат мерки по национализация на бизнес са повече от странни. Работодателските организации по закон имат думата по социални и данъчни въпроси.

Одържавяването на централите

Според проекта на пътна карта банковите кредити за ВЕИ централите трябва да бъдат изкупени и след това преструктурирани от държавната Българска банка за развитие (ББР) с цел в последствие да се договорят по-ниски цени на произвежданата от тях енергия.

В документа от 3 страници се предлага и национализация на двете американски централи „Ей И Ес Марица изток 1“ и „Контур глобал Марица изток 3“ и последващата им продажба на нов инвеститор. В съобщението на БСК се уточнява, че става въпрос за държавните акции в тези централи и за продажбата им. Реално обаче Националната електрическа компания притежава акции само в „Контурглобал Марица изток 3“, а „Ей И Ес Марица изток 1“ е еднолично дружество със собственик холандска компания. В съобщението на БСК не се посочва също каква е била реакцията на държавата на това предложение.

Във връзка с предложението за фалит на НЕК, представителите на изпълнителната власт са отбелязали, че НЕК е страна по договори и „евентуален фалит би усложнил обстановката“.

Мениджъри – от вън или от работодателите

Според БСК предложението за провеждането на публичен международен конкурс за управление на всички държавни дружества е било прието „позитивно“ от управляващите. На избраните мениджъри трябва да се постави условие за достигане в рамките на две години на определени международно признати показатели и оптимизация на производствени процеси. Не е ясно обаче дали при това положение работодателите ще се откажат техни представители да влязат в бордовете на държвните енергийни дружества, каквато уговорка беше направена с правителството и е част от документа им сега.

Ново ценообразуване

На срещата между работодателите и представителите на правителството е решено да се направи подробен анализ на методологията на енергийния регулатор за ценообразуването на електроенергията. Това означава цената на въглищата да се определя пазарно, а тази на парното за битовите потребители да се запази, а на електроенергията за стопанските да се намали. До средата на октомври ще бъде готов и пълния анализ за изграждането и дейността на ВЕИ централите. Останал обаче спорен въпросът дали да се наложи такса за износа на електроенергия към страни, които не са членки на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *