Работодателите напускат тристранката, не искат да бъдат параван

Работодателите се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това става ясно от декларация, подписана от национално представителните работодателски организации – Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, Български съюз на частните предприемачи «Възраждане”, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Съюз за стопанска инициатива.

Причина за действието им е обявеното намерение за подписване на споразумение между министър-председателя Бойко Борисов и синдикалните организации за увеличение на осигурителната вноска с 3 процентни пункта. В декларацията си работодателите обявяват оттеглянето си от Националния съвет за тристранно сътрудничество като временно до заменяне на двустранните преговори с тристранен диалог.

Диалогът в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) беше нарушен не от нас, затова ние не смятаме да бъдем параван на двустранни споразумения и се оттегляме от тристранния диалог, заяви пред „Фокус” Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Според него е налице двустранно споразумение между представители на правителството и представители на синдикалните организации.

„Ние смятаме, че не това е правилният начин да се води диалог. Увеличението с 3% на осигуровките е прибързано и не би могло да доведе до нищо добро, става под уличен натиск и организирано от лобистки кръгове“, изтъкна Велев.

„Увеличаването на разходната част на бюджета с половин милиард, което е с над 25% ръст – говоря за Националната здравноосигурителна каса, нито една друга система няма такъв ръст, какъвто е планиран с проектобюджета на здравната каса, а над него се искат още 20%, което е половин милиард – за една не реформирана система, от която парите изтичат като от пробита каца”, посочи още Велев. По думите му това е система, за която представително изследване сред населението сочи, че размерът на сивия сектор в здравеопазването е на второ място измежду 12 отрасъла, веднага след строителството.

„Тоест да се вземат 3% от заетите в икономиката, от заетите, от гражданите, от работодателите, от бизнеса и да се налеят в една не реформирана система. Според нас е необходимо по-задълбочен анализ и тристранни преговори”, подчерта Велев.

„Няма нито една причина да се увеличи с половин милиард разходната част на една социална система и да не се увеличи с приблизително също толкова и за другите системи. Представете си какво би станало, ако всеки ден има такъв прецедент – може ли да издържи бюджета, валутния борд и крехкото равновесие, което има в момента. Ние сме за това да се водят разговори и да се анализира ситуацията преди да се взимат решения”, каза още Велев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *