Работодателите ще подбират кадри още от училище

„Работа“ е новата редовна седмична рубрика на в. „24 часа“, която започва от този месец. Целта е чрез описване на тенденциите на пазара на труда да помогне на работодателите да намерят по-лесно персонал, а на хората – да стартират желаната от тях кариера.

Основен фокус на „Работа“ ще бъде открояването на добрите практики, както и практически съвети как по-лесно се подбират хора и как хората да са по-успешни при кандидатстване за работа.

През тази и следващата година най-лесно ще бъдат назначавани учители, лекари, монтьори и строители

Възможност да си подбират работници с подходящ профил още докато са в училище трябва да получат от тази година българските работодатели. Това ще стане възможно след доработка на системата за кариерно ориентиране в училищното образование, която поддържа образователното министерство.

Проектът предвижда системата за кариерно ориентиране да има модул, подобен на трудовите борси в интернет. Той е включен в мерките от Националния план за заетост за тази година, който бе одобрен преди две седмици от Министерския съвет.

Новият модул ще позволи първо работодателите да публикуват обяви за временна и сезонна работа. За тях ще кандидатстват учениците над 15 г. По-големите ученици пък ще могат да създадат свои профили, в които да публикуват автобиография с постиженията си в училище и личните качества и умения.

Тези профили ще са на разположение на работодатели, които искат да си намерят отрано подходяща работна ръка, предвижда проектът. Тази трудова борса за ученици трябва да бъде изработена и пусната през 2017 г. и ще бъде финансирана по оперативната програма на образователното министерство „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Допълнително на платформата ще се публикува подробна информация за учениците какви са потенциалните работодатели в техния регион, какви заплати предлагат и какви са им изискванията за конкретните длъжности Ще има възможност и за онлайн комуникация между работодатели и ученици. Образованието, търговията и ремонтът на автомобили, финансовите и застрахователните дейности и здравеопазването са браншовете, в които ще има най-голямо търсене на висшисти през 2017 и 2018 г., показват прогнозите за пазара на труда. Това означава, че най-лесно ще намират работа учителите, финансистите, инженерите и лекарите.

135 127 ще са работните места в образованието до 2018 г., показва средносрочната прогноза, според която е направен и планът за насърчаване на заетостта. 91 754 ще са работните места в търговията и ремонта на моторни превозни средства. Доста по-малко ще са примерно във финансовата сфера и хуманното здравеопазване – между 47 и 49 хил. Тези числа на заетите по сектори ще бъдат достигнати през 2018 г. при очакван ръст на икономиката от около 3,4% през тази година.

Автомеханици, строители, шофьори и специалисти по логистика ще са най-търсените работници със средно образование през тази и следващата година, показва средносрочната прогноза. 433 254 работни места за среднисти ще има през 2018 г. в сферата на търговията и ремонта на автомобили.

147 115 пък ще са работещите в строителството хора със средно образование. Среднисти ще са нужни и за транспорта, където се очаква да има 144 237 работни места и хотелиерството със 125 хил. места.

Продавачи, заварчици, шлосери, шивачи, електромонтьори, камериери, готвачи са сред най-търсените от бизнеса професии, показват проучванията на Агенцията по заетостта. Именно заради това през 2017 г. безработни ще бъдат обучавани приоритетно в тези професии. Това ще става както в обучителни центрове, така и директно при работодателите.

Целта на държавата е за година да произведе над 1800 обучени в тези професии, като поне 732 от тях да си намерят и работа. По възможност, без да се дава субсидия на фирма, за да ги назначи. Още толкова безработни пък трябва да преминат обучения и за помощник-строители, маникюристи, козметици.

Като цяло почти при всички схеми, по които държавата ще отпуска пари на бизнеса за намаляване на безработицата, ще се изисква и допълнителна квалификация по приоритетни професии.

Планът за заетост е на стойност 73 млн. лв. за годината, а приоритетно за държавата ще е да се намира работа на младежи до 29 години, безработни над 50-годишна възраст, хора, които стоят без работа повече от 1 година, и такива, които нямат професия или са с квалификация, която не се търси на пазара на труда в момента. Като цяло едни от най-перспективните професии през тази и следващата година ще са в сферата на услугите, предвижда приетият от правителството план по заетостта.

50% от българската икономика е заета от услугите и техният относителен дял ще продължи да нараства. На второ място с около 30-40% дял заема индустрията, докато земеделието има едва 7-12% дял от българската икономика.

Според плановете на правителството тези пропорции ще се запазят и през следващите години. През 2017 г. е възможно да се появи тенденция на завръщащи се от чужбина нискоквалифицирани работници, очаква правителството. Причината е, че много от българите без квалификация търсят работа в страни като Германия, Швеция, Австрия, Италия, Испания. В тях обаче в момента има голямо количество бежанци, които подбиват цената на труда и изместват нископлатените източноевропейци, показват анализите на социалното министерство. Заради това и държавни субсидии ще се дават главно за проекти, които включват и допълнителна квалификация.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

One thought on “Работодателите ще подбират кадри още от училище

  • 06.02.2017 в 12:02
    Permalink

    Браво!Това е 1 добро начало-да се намира работа на младежите още преди да са завършили!Така няма да има фразата“уча за безработен“Остава да плащат и добре като на останалити държави в ЕС и страната ни ще задържи младежта,изтичането на“ мозъци“…Добре е замислено стига да се стигне до реализация.Добре ще е да се помисли и за да се върнат децата учещи и завършили в чужбина да бъдат привлечени в БГс подходяща за тях робота по специолността и с подобаваща запла!Ноооо май това са сънища….за сега още са безплатни!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *