Работодатели: Съкращения, а не по-ниски заплати

Една на всеки три компании в Европа се подготвя да съкрати служителите на пълно работно време. Това сочат резултатите от проучване на „Бостън Консълтинг Груп“ и Европейската асоциация за човешки ресурси.
Българските работодатели също предпочитат за ограничаване на разходите си най-вече спирането на бонусите и съкращенията, за сметка на намаляването на заплатите.
Ако трябва да погледнем по-глобално какви мерки са били предприемани от други страни по време на криза – се оказва, че съкращенията на работната сила, намаляването на разходите за фирмени мероприятия не са се оказали толкова ефективни. С тях се намалява ангажираността на персонала. Това коментира изпълнителният директор на Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси Светла Стоева пред ТВ Европа.
За да може част от работната сила да се привлече отново след отминаването на кризата, специалистите по човешки ресурси съветват работодателите да се грижат за това какво се случва със служителите, които съкращават. Друга полезна мярка би била промяна в трудовото законодателство.
Засега у нас сравнително устойчиви остават позициите на хората, ангажирани в търговията на дребно и IT сектора. Най-голям спад има търсенето на работници във финансовия сектор и строителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *