Работодателят поема 70% за първите три дни болнични

Работодателят ще изплаща 70% на ден за първите три дни от болничния, а НОИ ще поема 80% от паричните обезщетения след третия ден на заболяването.

Мярката е временна и ще бъде в сила до края на тази година, съобщи на пресконференция социалният министър Тотю Младенов след среща със социалните партньори.
Днес намерихме компромисен вариант, който ще даде възможност на хората, които са болни и имат нужда, да ползват болнична помощ, съобщи министърът.
До края на годината, докато тече тази нова мярка, ще се правят регистрите за болничните, обеща Младенов.
Направихме максималния компромис, коментира лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев.

Постигната е договорка да бъде създадена работна група, която да анализира проблема с болничните, за да бъдат намерени решения, който трайно да ликвидират проблема.
Ще има много новини от този Министерски съвет, една от тях е, че няма да бъдат вдигани данъците, като говорим за 20% икономии от държавната администрация, изтъкна Тренчев.
Стартират сериозните дебати зареформите в здравнатаи социалната система и трябва да се напрегнем максимално, за да може тези големи проблеми да бъдат разгледани в детайли, каза още той.
Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че трябва да бъдат намерени 900 млн. лв. и това ще стане именно с намаления на разходите в администрацията.
Председателят на КРИБ Иво Прокопиев коментира, че се виждат добри сигнали в икономиката, значително оживление в износа.
Днешния ден праща сигнал до инвеститорите, че страната ни може да се позволи лукса да бъде най-привлекателното място за инвестиции в ЕС, добави Прокопиев.
От БСК се надяват новата схема да намали броя на фалшивите болнични.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *